Salutare dragii mei
Am fost întrebată dacă știu și pot să recomand câteva filme cu și despre persoane cu dizabilităţi. Aşa că, m-am gândit să fac un top al filmelor de acest gen. Însă, țin să precizez că nu am așa de multe recomandări ca în topurile anterioare. Voi fi mai scurtă de data asta.
Filmele alese de mine sunt lecții de viaţă care să vă facă să vă gândiți că sunt și alte lucruri mai importante și mai grave decât faptul că v-ați rupt o unghie, de exemplu, sau tocul de la pantof (puteați sa rămâneți fără picior) și nu trebuie să faceți atâta caz din asta.
Pentru a vedea trailerul apăsați pe titlul filmului. Sunt puse aleatorie. Doar ultimele trei filme sunt întregi.
Sub aceeași stea (The Fault in Our Stars, 2014) – Regia: Josh Boone. Cu: Shailene Woodley, Ansel Elgort și Willem Dafoe. Filmul este o adaptare a romanului cu același nume a lui John Michael Green și prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri, Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley), în vârstă de 16 ani și Augustus Waters (Ansel Elgort), de 17 ani. Spirite înrudite, împărțind același farmec și același simț al umorului, Hazel și Gus duc o cursă contra-cronometru în care învață ce înseamnă să iubești. Ambii suferă de aceeași boală necruțătoare: leucemia. … Am inclus-o aici pentru că mi se pare un handicap să porți cu tine tot timpul o mască de oxigen.
Lupta cu valurile (Soul surfer, 2011) – Regia: Sean McNamara. Cu: AnnaSophia Robb, Dennis Quaid, Helen Hunt și Kevin Sorbo. Filmul este biografia unei sportive, Bethany Hamilton (n. 8 februarie 1990, interpretat în film de AnnaSophia Robb), care a făcut carieră în lumea surfing-ului, încă de mică. Însă, la vârsta de doar 13 ani și-a pierdut o mână în urma întâlnirii cu un rechin. Dar asta nu a împiedicat-o să meargă mai departe cu pasiunea ei pentru surf. … Am descoperit-o pe Bethany în cartea lui Nick Vujicik și mi-a plăcut foarte mult povestea ei. Merită să o vedeți.
Rămâi (Breathe, 2017) – Regia: Andy Serkis. Cu Andrew Garfield și Claire Foy în rolurile principale. Filmul prezintă biografia lui Robin Cavendish (1930-1994, interpretat în film de Andrew Garfield), un avocat britanic și a frumoasei lui soții, Diana (Claire Foy). La doar 28 de ani, viața lui Robin ia o întorsătură dramatică atunci când poliomielita îl lasă paralizat. Însă, asta nu o descurajează pe Diana. Împreună, ei refuză să fie prizonierii suferinței lui, transformând viețile altora cu umorul, curajul și pofta lor de viață. Povestea reprezintă o celebrare extrem de emoționantă a curajului și potențialului uman, în care prietenia profundă este înrădăcinată în onestitate și în capacitatea de a vedea partea amuzantă a vieții. Este o poveste de dragoste despre a trăi fiecare clipă ca și cum ar fi ultima…
Înainte să te cunosc (Me before you, 2016) – Regia: Thea Sharrock. Cu: Sam Claflin, Emilia Clarke, Charles Dance și Jenna Coleman. Inspirat din best-seller-ul cu același nume a lui JoJo Moyes, filmul urmărește povestea lui Lou, o tânără dintr-un orășel cam lipsit de perspective, și a lui Will, un bărbat de succes ajuns în scaunul cu rotile în urma unui accident. Will simte că nu mai are pentru ce să trăiască până când o angajează pe Lou ca infirmieră. Pentru a-i dovedi că viața merită trăită, Lou îl ajută să se îndrepte, asumându-și mult mai mult decât ce scrie în fisa postului și împreună trec prin multe aventuri.
Joni, 1979 – Regia: James F. Collier. Filmul este adaptarea biografică a lui Joni Eareckson Tada (n. 15 octombrie 1949), pictoriță, jurnalistă la un radio local din Baltimore (ținutul Maryland, SUA) și fondatoarea Asociației Joni and Friends, o organizație care ajută persoanele cu dizabilităţi din toată lumea să procure echipamente (scaune rulante, proteze etc.) și să se integreze în societate. La vârsta de doar 18 ani a rămas paralizată de le gât în jos, în urma unui plonjon în Golful Chesapeake (aflat pe coasta de est a Americii intre ținuturile Maryland și Virginia, cu vărsare în Oceanul Atlantic). In rolul principal joacă chiar ea. Iar în rolul părinților sunt Bert Remsen și Jay W. MacIntosh.
Teoria întregului (The Theory of Everything, 2014) – Regia: James Marsh. Cu Eddie Redmayne și Felicity Jones în rolurile principale. Filmul prezintă relația dintre Stephen Hawking (1942-2018, interpretat în film de Eddie Redmayne), unu din cei mai cunoscuți oameni de știință din Marea Britanie și a primei lui soții, Jane (Felicity Jones). Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge, în anii ’60. Exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat (scleroză laterală amiotrofică), forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat. Căsnicia lor a durat 30 de ani (1965–1995).
Invincibilii (The Intouchables, 2011) – Regia: Olivier Nakache și Eric Toledano. Cu François Cluzet și Omar Sy în rolurile principale. Filmul este o adaptare franțuzească după povestea de viață a lui Philippe Pozzo di Borgo (n. 1951), un om de afaceri francez, quadriplegic diabetic din 1993 în urma unui accident cu parapanta (însemnând că și-a pierdut parțial sau total utilizarea tuturor celor patru membre și ale trupului) și a însoțitorul său algerian, Abdel Sellou. … În urma unui accident, Philippe (Francois Cluzet), un aristocrat înstărit, e nevoit să angajeze un asistent personal. Surprinzător, îl alege pe Driss (Omar Sy), un tânăr de culoare, din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Cea mai nepotrivită persoană pentru job. Însă, lăsând la o parte lipsa lui de experiență, când vine vorba despre umor lucrurile se schimbă radical. Toate barierele dispar, lăsând loc celor mai nebunești, ciudate și incredibil de amuzante aventuri, în care Philippe și Driss se antrenează constant, clădind o prietenie puternică, invincibilă.
Asistent de (ne)voie (The Upside, 2017) – Regia: Neil Burger. Cu Nicole Kidman, Kevin Hart și Bryan Cranston în rolurile principale. Bazat pe povestea de viață a lui Philippe Pozzo di Borgo (A Second Wind), această comedie emoționantă se concentrează asupra unei prietenii neașteptate care se dezvoltă între un bărbat paraplegic bogat din Park Avenue, Phillip LaCasse (Bryan Cranston) și îngrijitorul său, un tânăr cu cazier judiciar, Dell (Kevin Hart), care are nevoie de un loc de muncă și de un nou început. The Upside este o poveste despre puterea unei prietenii și puterea de a-ți trăi din nou viața pe deplin.
Scafandru și fluturele (Le scaphandre et le papillon, 2007) – Regia: Julian Schnabel. Cu Mathieu Amalric în rolul lui Jean-Dominique Bauby (Jean-Do, 1952-1997), un fost redactor-șef al revistei franceze de modă, ELLE. Viaţa lui Jean-Do se schimbă în momentul în care suferă un atac cerebral și rămâne paralizat complet la numai 43 de ani. După ce se trezește din comă, își dă seama că nu se mai poate mișca deloc. Nici măcar buzele nu putea să le miște, deși el vedea și auzea tot. Diagnosticul necruțător pus de doctori era „sindromul locked-in”. Singurul mod de a comunica cu cei din jur era clipitul cu ochiul stâng. In acest mod, clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, Bauby reușește să-și scrie biografia. „Scafandrul și fluturele” este o frescă a trăirilor sale din trupul care nu-i mai este decât o închisoare. „Scafandrul” fiind trupul sau inert, iar ochiul stâng este „fluturele”. El a renăscut sub formă de ochi și a pornit în căutarea paradoxurilor vieții, realizând o lucrare care are un efect uriaș asupra tuturor celor care o citesc.
Vals în lumina lunii (The magic of Belle Isle, 2012) – Regia: Rob Reiner. Cu: Morgan Freeman, Emma Fuhrmann, Madeline Carroll, Virginia Madsen. Petrecându-și vara în pitoreasca stațiune Belle Isle aflată pe malul unui lac superb, scriitorul bătrân, ursuz și alcoolic, Monte Wildhorn (Morgan Freeman), aflat în scaunul cu rotile, își regăsește plăcerea de a trăi devenind un mentor pentru toți cei din jur. In felul acesta își reînvie entuziasmul pentru scris. Povestea este minunată, vibrantă și inspiratoare, având parte de o interpretare superbă a inegalabilului actor Morgan Freeman. Un basm fără vârstă despre plăcerea de a trăi, despre stimularea imaginației și despre puterea de a aduce un strop de fericire celor din jurul tău.
In spatele ferestrei (Rear Window, 1954) – Regia: Alfred Hitchcock. Cu: James Stewart, Grace Kelly, Thelma Ritter și Alfred Hitchcock. In 1950, undeva în New York, un fotograf rănit în război, Jeff (James Stewart) este nevoit să stea câteva luni în casă, țintuit în patul de lângă fereastră. Neputând să se deplaseze, Jeff își petrece aproape tot timpul observându-i pe vecini. La un moment dat, el începe să-l bănuiască pe vecinul de alături că și-a omorât soția. Neputând să facă prea multe de unul singur, el apelează la prietena lui Lisa Freemont (Grace Kelly) și la infirmiera Stella (Thelma Ritter) ca să-l ajute să facă cercetări. Însă, situația scapă de sub control. In rol secundar apare și Alfred Hitchcock ca vecin.
Fereastra din spate (Rear Window, 1998) – Regia: Jeff Bleckner. Cu: Christopher Reeve și Daryl Hannah în rolurile principale. Filmul este o adaptare modernă a celui din 1954 a lui Alfred Hitchcock, cu un Christopher Reeves (1952-2004) deja paralizat de la gât în jos de 3 ani, în urma unui accident de călărie. … Jason (Christopher Reeves), un bărbat paralizat de la gât în jos, în urma unui accident de mașină, își petrece cea mai mare parte din timp uitându-se pe fereastra apartamentului său și spionându-și vecinii. El devine extrem de interesat de perechea de peste drum, din momentul în care asistă la o ceartă intre cei doi. Când femeia dispare, curiozitatea îl face să înceapă să investigheze pe cont propriu. Jason e convins că bărbatul și-a omorât soția, dar e nevoit să găsească dovezi pentru a-i convinge pe polițiști că soțul e criminalul.
Miracol în Alabama (The Miracle Worker, 1962) – Regia: Arthur Penn. Cu: Patty Duke și Anne Bancroft în rolurile principale. Filmul prezintă copilăria dură a lui Hellen Keller (1880-1968, interpretat în film de Patty Duke), scriitoare renumită (a scris 12 cărți) și activistă convinsă a drepturilor femeilor, a celor de culoare, a muncitorilor, a persoanelor cu dizabilităţi, etc., povestită chiar de ea în romanul “Povestea vieții mele” (The Story of My Life). Filmul începe în momentul când ea se îmbolnăvește grav de gripă, în urma căruia rămâne fără văz și auz pentru tot restul vieții sale. In ajutorul ei intră profesoara Anne Sullivan (Anne Bancroft), care, cu trudă și devotament, o ajută să descopere lumea înconjurătoare, învățând-o să vorbească, să scrie și să citească. … Alte variante al acestei biografii sunt: The Miracle Worker (1979, cu Melissa Gilbert și Patty Duke) și Triumful spiritului (2 000, în regia lui Nadia Tass, cu Hallie Kate Eisenberg și Alison Elliott în rolurile principale). Dar nu se compară cu cel din 1965. Vă recomand să citiți și cartea.
Invincibil (Stronger, 2017) – Regia: David Gordon Green. Cu: Jake Gyllenhaal și Tatiana Maslany. Filmul prezintă drama prin care a trecut unul din supraviețuitorii atentatului cu bombă de la Boston din 2013, Jeff Bauman (n. 1986, interpretat în film de Jake Gyllenhaal) care își aștepta iubita Erin Hurley (Tatiana Maslany) la linia de sosire și singurul martor care a putut da detalii despre atentatori. Am inclus-o aici pentru că în urma acestui atentat, medicii au fost nevoiți să-i amputeze ambele picioare. Însă asta nu l-a împiedicat să lupte să meargă din nou, chiar dacă în loc de picioare va fi nevoit să poarte orteze.
Piciorul meu Stâng (My Left Foot: The Story of Christy Brown, 1989) – Regia: Jim Sheridan. Cu: Hugh O’Conor, Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker și Ruth McCabe. Filmul prezintă o poveste emoționantă despre scriitorul și pictorul Cristy Brown (1932-1981, interpretat în film de Hugh O’Conor și Daniel Day-Lewis) din ziua apariției sale pe lume (1932) până în anul 1959, în ziua în care a cunoscut-o pe Mary Carr (Ruth McCabe), femeia care ii va deveni soție mai târziu. Încă de la naștere, Cristy suferă de multiple handicapuri, în urma unei paralizii cerebrale. Doctorii i-au spus părinților că dacă, printr-un miracol copilul va supraviețui, va fi o legumă. Cu toate acestea, doamna Brown (Brenda Fricker) refuză să accepte o realitate atât de crudă și își întâmpină cu dragoste copilul suferind. Incurajat și susținut de mama sa, Cristy reușește să demonstreze că în interiorul trupului mutilat se ascunde un suflet plin de căldură, cu un rar simț al umorului. Cu o voință de fier, el reușește să își direcționeze toate gesturile către piciorul stâng, singura parte a corpului asupra căreia are control. Cu ajutorul piciorului, Cristy dă naștere unor opere de artă îndelung aclamate de criticii de specialitate și a unor volume de poezii și nuvele de succes. … L-am descoperit tot în cartea lui Nick Vujicik și mi-a plăcut foarte mult povestea lui.
La capătul tunelului (At The End Of The Tunnel, 2016) – Regia: Rodrigo Grande. Cu: Leonardo Sbaraglia, Clara Lago, Uma Salduende. In acest film argentinian îl avem pe Joaquín (Leonardo Sbaraglia), aflat în scaun cu rotile în urma unui accident de mașină, care locuiește singur, într-o casă cu un etaj nelocuit de la accident și un subsol pe post de atelier de reparat calculatoare. Pentru a se întreține e nevoit și să închirieze camerele de la etaj unei femei pe nume Berta (Clara Lago) și a fetiței sale Betty (Uma Salduende). Lângă el se cazează trei tipi care în fiecare noapte sparg pereții de la subsol. Curios să vadă ce se întâmplă, Joaquín începe să investigheze pe cont propriu. Însă, pe parcurs își dă seama că s-a băgat într-un mare bucluc. Tipii vor să spargă banca de lângă ei, iar Berta se dovedește a fi spioana lor. Va reuși Joaquín să supraviețuiască acestei spargeri? Veți afla urmărind filmul.
Minunea (Wonder, 2017) – Regia: Stephen Chbosky. Cu: Julia Roberts, Jacob Tremblay, Owen Wilson, Bryce Gheisar. Bazat pe bestseller-ul omonim, scris de R. J. Palacio, filmul „Minunea” transpune pe marile ecrane povestea emoționantă a lui August Pullman, un copil diferit, dar cu o inimă uriașă. Pentru că s-a născut cu un chip diferit, a fost ferit de sistemul public de învățământ, însă acum Auggie se încăpățânează să intre în clasa a V-a la o școală publică, unde va deveni un fel de erou pentru colegi. În timp ce familia, noii colegi și întreaga comunitate se străduiește să-l trateze cu înțelegere și compasiune, băiatul pornește într-o misiune extraordinară care îi va uni pe toți și le va demonstra cum o persoană nu se poate alinia normelor atunci când este născută să se remarce.
Născut pe 4 iulie (Born on the Fourth of July, 1989) – Regia: Oliver Stone. Cu Tom Cruise și Willem Dafoe. Filmul este bazat pe best-seller-ul autobiografic al lui Ron Kovic, care a colaborat la scenariu cu regizorul filmului, ambii veterani ai războiului din Vietnam. Povestea începe într-o zi de 4 iulie, în timp ce Ron Kovic își serbează ziua de naștere jucându-se “de-a armata”. După un timp, tânărul Kovic își șochează toți cunoscuții înrolându-se în Marină, ca să poată lupta împotriva comuniștilor din Vietnam. Din păcate, curând află că există o mare diferență intre luptătorul ideal și experiența războiului, că liniile morale care ii fuseseră induse de părinți și în care crezuse cu atâta tărie sunt de fapt inexistente în realitatea dură a războiului. Părăsește frontul pe targă, după ce un glonț intră în șira spinării și îl paralizează de la brâu în jos. Recuperarea e lentă și îngreunată mai ales de condițiile inumane din spitalul pentru veterani, majoritatea fără șanse de reintegrare socială. Trimis acasă în orașul natal, Kovic nu se poate împăca nici cu familia, nici cu viaţa civilă, ii chinuie pe toți din jur, cade în alcoolism și-și plânge singur de milă. După toate astea, Kovic regăsește totuși speranța și un motiv de a trăi când devine un activist anti-război.
Rain Man, 1988 – Regia: Barry Levinson. Cu Tom Cruise și Dustin Hoffman în rolurile principale. Filmul spune povestea a doi frați, Charlie (Tom Cruise) și Raymond Babbitt (Dustin Hoffman). Charlie află că tatăl său, care l-a alungat de acasă în adolescenţă, a murit și se așteaptă să moștenească ceva din averea bătrânului. Însă, tot ce i-a lăsat este o mașină decapotabilă veche, un Buick din 1949 și … un frate mai mare, Raymond, de existența căruia n-avea habar. Acest Raymond este moștenitorul averii bătrânului milionar, de care trebuie să aibe grijă, deoarece are o formă gravă de autism. El are un talent extraordinar pentru calcule matematice, pe care le face mintal cu o rapiditate extraordinară, însă nu se poate descurca singur. După ce Charlie eșuează în încercarea de a face un târg cu gardianul fratelui său, îl imprumută de la azil și pleacă în Las Vegas, cu speranța de a câștiga jumătate din bani. Însă, pe parcursul filmului frații ajung să se cunoască și să dezvolte intre ei o afecțiune reală.
Mereu la prima întâlnire (50 First Dates, 2004) – Regia: Peter Segal. Cu Drew Barrymore și Adam Sandler în rolurile principale. Henry Roth (Adam Sandler), veterinar specializat în animale marine polare, frânge inimile turistelor americane atunci când nu se ocupă de mamiferele marine de la Sea Life Park din Hawaii. Pentru Henry iese din discuție o relație pe termen lung pentru că, astfel, și-ar abandona visul de 10 ani de a naviga în Alaska pentru a studia viața subacvatică a morselor. Însă, goeleta sa, Sea Serpent, are un accident, iar el ajunge la Hukilau Café. Acolo, Henry este atras imediat de Lucy Whitmore (Drew Barrymore), care stă singură la o masă și ia micul dejun. Intrigat de metoda ei de a desface napolitanele în felii și a construi cu ele mici colibe perfecte, se întoarce ziua următoare la Hukilau să o cunoască. Lucy stă din nou singură cu napolitanele ei transformându-le în cabane perfecte. Când ușa din napolitană nu vrea să stea închisă, Henry profită de ocazie, ia o scobitoare și o folosește în chip de balama. Curând află că tipa are amnezie temporală din cauza unui groaznic accident și în fiecare zi o ia de la capăt. Dacă vrea să îi câștige afecțiunea, Henry va trebui să o ia de la capăt în fiecare zi a vieții sale.
Ray (2004) – Regia: Taylor Hackford. Cu Jamie Foxx în rolul celebrului cântăreț Ray Charles. Cine nu a auzit de Ray Charles? Celebru în toată lumea datorita vocii sale inconfundabile și a faptului ca în ciuda dizabilitatii sale (rămâne orb încă din copilărie datorita socului morții fratelui sau) ajunge o legenda a muzicii, adoptând diverse stiluri muzicale: jazz, rythm & blues, rock and roll, gospel, country și western. Filmul spune povestea nerostita încă, o biografie muzicala, o drama a legendei americane care a fost Ray Charles, care a transformat lupta sa cu întunericul într-o lumina strălucitoare. Povestea lui Ray Charles este a unui copil care orbește de mic, care este crescut de o mama singura și săracă într-un mediu segregaționist din sudul Americii, dar care va reuși sa spargă barierele sociale și sa schimbe cursul istoriei muzicii americane.
Recepţionerul (The night clerk, 2020) – Regia: Michael Cristofer. Cu: Tye Sheridan, Helen Hunt, Ana de Armas. Bart Bromley (Tye Sheridan) este un recepționer mai puțin obișnuit. El s-a născut cu o boală psihică intre autism şi Sindrom Down. Dar asta nu-l împiedică să ducă o viaţă normală: să aibă un job, o mașină etc.. Însă, ii place să studieze cupluri în intimitatea lor dintr-o cameră de hotel, cu mai multe camere de filmat ascunse, şi să le imite discuțiile. La un moment dat vede cum este omorâtă femeia, dar el ajunge prea târziu ca să o salveze şi fără voia lui ajunge suspect de crimă. Va reuși el să-şi învingă frica de închisoare şi prejudecățile celor din jur? Vă las să îl urmăriți singuri. In rolul mamei lui Bart este Ethel Bromley jucat de Helen Hunt.
Cartagena (L’homme de chevet, 2009) – Regia: Alain Monne. Cu Sophie Marceau și Christopher Lambert în rolurile principale. Muriel (Sophie Marceau), fostă soție de ambasador, este un spirit liber, frumoasă și inteligentă, dar imobilizată la pat în urma unui teribil accident de mașină. Leo (Christopher Lambert), fost boxer, este un bețiv de vârstă mijlocie disperat să lucreze și fără prea multe calificări. In urma unui interviu, Muriel îl angajează să gătească și să aibă grija de ea. Pe parcurs, Leo ii câștigă încrederea lui Muriel. In timp ce aceasta îl învață să citească, el o forțează să confrunte bucuriile dincolo de fereastra ei din Cartagena (sud-estul Spaniei), în viaţa reală.
Noro 2002 – Regia: Radu Gabrea. Cu Victoria Cociaș, Tedy Necula și Dorel Vișan. Această dramă românească prezintă realitatea unui copil cu dizabilităţi de după ’89, în care s-ar putea găsi oricine care a trecut prin asta. Norocel (Tedy Necula), este un băiețel cam de 8-9 ani, născut cu tretrapareză spatică din cauza neglijenței doctorilor. La fel ca mine. Tatăl lui (Dorel Vișan), polițist de meserie și mama sa (Victoria Cociaș), croitoreasă la teatru, luptă fiecare în felul său, însă cu mijloace total diferite împotriva handicapului lui Noro. In timp ce mama îl tratează ca pe un copil normal, dezvăluindu-i tot adevărul despre handicapul său și despre lumea reală care îl înconjoară, tatăl lui țese în jurul lui minciuni și iluzii ca o pânză de păianjen, încercând să-l protejeze izolându-l de lumea reală și ascunzându-i adevărul. Pe parcurs, conflictul dintre cei doi părinți devine din ce în ce mai acut, ducând chiar la destrămarea căsniciei. Ce se va întâmpla ca Noro, vă las să descoperiți singuri urmărind filmul. Il găsiți pe Youtube în două părți: Partea 1 și Partea 2.
Rory O’Shea a fost aici (Inside I’m Dancing, 2004) – Regia: Damien O’Donnell. Cu James McAvoy, Steven Robertson și Romola Garai în rolurile principale. Filmul este povestea a doi prieteni, ambii suferind de handicapuri fizice severe, care iau viața pe cont propriu și o trăiesc la maximum, cu bunele și relele ei. Timidul Michael (Steven Robertson) și extrovertitul Rory (James McAvoy) se întâlnesc la azilul Carrigmore și decid să plece la drum împreună pentru a gusta din tot ce le poate oferi viața mai intens – dragoste, durere, libertate. Pe drumul lor se împrietenesc cu Siobhan (Romola Garai), de care timidul Michael se va îndrăgostii pentru prima data și tot pentru prima data va afla și ce înseamnă decepția în dragoste și pierderea unei persoane dragi. E un film care te trece de la o stare la alta. Acuma râzi și în secunda următoare iți dau lacrimile. Merita văzut. Ca sa vedeți filmul, intrați pe site-ul de la titlu filmului și apăsați pe ce Player se potrivește PC-ului d-voastră.
Castele de gheață (Ice Castles, 2010) – Regia: Donald Wrye. Cu: Rob Mayes (Nick), Taylor Firth (Alexis Winston, sau prescurtat Lexi), Morgan Kelly (Aiden) și Eve Crawford (mătușa Jane). Lexi, este o adolescentă normală din Iowa, SUA, cu iubit (viitor hocheist), pe nume Nick și o familie iubitoare formată dintr-un tată și o mătușă. Văzând că ii place atât de mult să patineze, familia o convinge să se înscrie la concursul național de patinaj artistic. Însă, in urma unui antrenament, Lexi suferă un groaznic accident in urma căreia își pierde vederea. Va reuși Lexi să depășească obstacolele? Veți afla urmărind filmul.
Lumea lui Po (A Boy Called Po, 2016) – Regia: John Asher. Cu: Christopher Gorham și Julian Feder. Atunci când tânăra soție a lui David Wilson (Christopher Gorham) pierde lupta cu cancerul, el devine singurul părinte al unui copil cu autism, Patrick (Julian Feder), aflat acum în clasa a șasea. Po, așa cum preferă el să fie numit, era foarte apropiat de mama lui, dar nu își poate comunica propriul sentiment de pierdere. În timp ce tatăl și fiul se luptă să facă față vieții după moartea mamei, fiecare începe, fără sa vrea, să se retragă în propria lui lume. David, la locul de muncă, care devine din ce in ce mai presant, iar Po în lumea sa imaginară. Din cauza asta, începe să fie hărțuit și se îndepărtează de școală. Diviziunea din ce în ce mai mare dintre tată și fiu și provocările unui părinte singur al unui copil cu nevoi speciale, amenință să-i separe definitiv pe David și Po. Bazându-se pe o poveste adevărată, legăturile de dragoste dintre un tată și un fiu îndurerat sunt testate în modul cel mai autentic.
Povestea delfinului 1 și 2 (Dolphin Tale, 2011 și 2014) – Regia: Charles Martin Smith. Cu: Kris Kristofferson, Ashley Judd, Morgan Freeman, Harry Connick Jr., Nathan Gamble, Bethany Hamilton. Ați mai auzit sau văzut vreodată un delfin cu o coadă amputată? Eu, una, nu. Până acum. … Filmele sunt inspirate din uimitoarea poveste a unui delfin curajos și a unor străini care încearcă să-i salveze viața și apoi să ii găsească un partener de joacă. … In primul film, o tânără femelă delfin este prinsă într-o capcană pentru crabi, rănindu-și grav coada. Este salvată și transportată la Spitalul Marin Clearwater, unde i se pune numele de Winter. Dar lupta pentru supraviețuire abia acum începe. Nemaiavând coadă, va fi nevoie de expertiza unui biolog marin dedicat, Dr. Clay Haskett (Harry Connick Jr.), ingeniozitatea unui doctor protetic, dr. Cameron McCarthy (Morgan Freeman) și devotamentul neclintit al unui tânăr, Sawyer Nelson (Nathan Gamble), pentru a face un miracol. … La câțiva ani după ce i-a fost implantată o proteză care să-i suplinească lipsa cozii, in filmul al doilea Winter își pierde mama-surogat. Singură și tristă, eroina noastră din lumea apelor nu își mai dorește nimic, nici măcar compania lui Sawyer, cel mai bun prieten al ei din lumea oamenilor. Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, Winter va trebui să fie mutată din acvariul unde trăia din cauza regulamentelor care prevedeau ca delfinii cazați acolo să fie perechi. … Adevărata Winter, care își joacă propriul rol în „Dolphin Tale”, este astăzi un simbol al curajului, perseverenței și speranței pentru milioanele de oameni, atât cu și fără dizabilități, care au fost atinși de povestea ei remarcabilă de recuperare și reabilitare. O puteți urmări online pe site-ul spitalului Marin Clearwater, daca nu puteți ajunge in Florida. Intr-un rol secundar apare si celebra surferi-ță Bethany Hamilton, despre care am vorbit mai sus.
Eu sunt Sam (I Am Sam, 2001) – Regia: Jessie Nelson. Cu Sean Penn, Dakota Fanning și Michelle Pfeiffer. Un film care ajunge la suflet și care merita sa fie văzută și revăzută. Un film de la care ai ce învăța. … Sam Dawson, in interpretarea magistrala a lui Sean Penn, are mintea unui copil de 7 ani. Este obsedat de Beatles și memorează foarte ușor toate filmele văzute. Are o fiica (Dakota Fanning) cu o femeie de pe străzi, căreia ii da numele Lucy Diamond (după cântecul lui Beatles). Însă, mama ei o părăsește la naștere, lăsând-o in grija bietului Sam. Cu toate acestea, el reușește cu brio, as putea spune, sa își facă rolul de tata și de angajat la un fast-food, pentru a se întreține. Însă, lumea e rea și neînțelegătoare … uneori, așa ca Sam intra fără sa vrea in bucluc cu politia și e arestat. Conducerea scolii, unde învață Lucy, cred ca Sam nu e potrivit ca tata pentru ea și cheamă Protecția Copilului. Etc. Așa ca Sam e nevoit sa caute ajutor și reușește sa angajeze cel mai scump avocat, interpretat de Michelle Pfeiffer, găsit intr-un ziar uitat pe masa de la fast-food. Va reuși Sam sa o păstreze pe Lucy, in ciuda handicapului pe care îl are? Va las sa descoperiți voi. Merita.
Cam atât am avut de pus până acum. Pe parcurs, dacă îmi mai amintesc ceva ori dacă voi mai vedea un film de acest gen, o voi adăuga în lista.
Dacă aveți și alte sugestii, vă aștept să le spuneți mai jos, în comentarii. Lista rămâne deschisă.
Aveți grijă de voi.
Vizionare plăcută! Pe curând!
PS: Afișele și unele informații sunt preluate de pe site-ul CineMagia.
Va mulțumesc pt comentariu.
Topul meu e bazat pe subiecte cât de cât reale. X-Men e un film SF. Si in serialul Games of Thrones (Urzeala Tronurilor) e unu in carut care vorbeste cu ciorile.
E un subiect vast, dar deocamdată atât mi-am amintit. Nu am mai pus la socoteala și filmele cu persoane cu dizabilitati secundare.
Uitasem de filmele Rain Man și de „Mereu la prima întâlnire” (50 First Dates). Le-am adăugat acum.
„Cowboy-ul de la miezul nopții” (Midnight Cowboy) nu l-am auzit pana acum deoarece nu sunt o fana a filmelor cu cowboy. Dar am sa-l caut sa il vad de curiozitate.
O săptămână frumoasa va doresc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesant.
Da lista e scurtă, și nu recunosc nici unul dintre titluri. Și ar mai fi o idee. E vorba de filme cu subiectul dedicat, sau în care personajul principal este victima unei afecțiuni majore? Dacă adăugăm și personajele secundare cu siguranță lista e interminabilă.
În Go avem o astfel de listă, cu filme în care e menționat Goul. E drept Goul e ceva mai rar. Eu personal am preluat lista și scris o serie de recenzii pentru filmele văzute.
Pentru lista de aici îmi vin instant în minte două filme de top. Rainman și 50 First Dates (2004)
Cu Dustin hoffman maiu avem și Midnight Cowboy (1969)
Și trebuie să caut numele unui film mai vechi, nu chiar de top, dar pe subiect. Era vorba de doi copii, unul crescut fizic, dar încet la minte, și unul mic și parcă în cărucior, dar foarte isteț, și cel solid îl căra în spate. formînd astfel o prietenie aparte. Numele era destul de ciudat, ceva freak sau monster.
Și chiar recent am văzut un alt film din seria X-Men, unde liderul lor e în cărucior. E drept e cam tragere la temă.
În fine, lista e vastă, și poate fi găsită în această căutare.
https://www.imdb.com/find?s=kw&ref_=kw_fnd&q=disabled
ApreciazăApreciat de 1 persoană