Romanul pe care vi-l recomand este Robinson Crusoe, de Daniel Defoe. Este un roman care, după părerea mea, merită citită atât de cei mici, cât și de cei mari. … Asta … dacă vă plac romanele de aventuri.
Eu l-am împrumutat de la Biblioteca V. A. Urechia, deoarece îmi doream și puţină aventură printre atâtea romane de dragoste citite. Iar genul acesta se află printre preferatele mele.
Daniel Defoe (a nu se confunda cu actorul Willem Dafoe, pentru că se pronunță cam la fel, însă e o diferență de o literă și nu au nici o legătură intre ei) a fost un jurnalist, pamfletar și scriitor englez, născut intre anii 1 660 – 1 731 (71 ani). El a devenit celebru datorită acestui roman, apărut în anul 1 719, la 59 de ani.
Ediția de faţă a fost tipărită la Editura Flamingo, în 2 010. Are o copertă groasă și lucioasă. Are 239 de pagini și 27 capitole. Se citește ușor și repede.
Robinson Crusoe s-a născut în 1 632 într-un orășel-port din Anglia, fiind al treilea copil dintr-o familie de negustori înstăriți. Plictisit de lumea în care trăia, el fuge de acasă la 19 ani cu primul vas care ii oferă un loc de muncă și de dormit. Nu dorea să calce pe urmele tatălui său și să ajungă negustor. Dorea să colinde mările și să vadă lumea.
După multe expediții pe mare, mai mult sau mai puțin plăcute (a fost și sclav la un moment dat, dar a reușit să evadeze), Robinson Crusoe se hotărăște să se stabilească în Brazilia și să se apuce de agricultură și comerț. Dar microbul expedițiilor pe mare nu-l lasă în pace.
Însă, pe data de 30 septembrie 1 659, o furtună puternică aruncă vasul printre stânci și îl scufundă pe jumătate. Singurul supraviețuitor este Robinson Crusoe, care reușește să înoate până la insulă.
Prima noapte pe insulă a fost un calvar, fiind nevoit să doarmă în copac de frica animalelor sălbatice.
A doua zi începe să construiască o plută pentru a merge la vas și a salva ce mai era de salvat, convins că va petrece ceva vreme pe insulă. Ia cele necesare traiului, plus cele două animale care au supraviețuit și ei naufragiului, un câine și o pisică și se întoarce înapoi pe insulă.
Ca să supraviețuiască, începe să vâneze și să domesticească capre. Iar câinele îl va însoții peste tot. Construiește o colibă, masă, scaune și chiar o bărcuță. Plantează diverse cereale, fructe și legume. Ca tovarăș de vorbă și-a găsit un papagal pe care l-a învățat să vorbească.
Pentru a nu uita nimic din întâmplările zilnice și-a făcut un jurnal, iar pe o scândură un calendar pe care își însemna zilele, lunile și anii.
28 de ani a stat pe insulă, printre care ultimii 3 ani ia petrecut alături de Vineri, prizonierul salvat din mâinile canibalilor și pe care l-a învățat tot ce știa.
Romanul „Robinson Crusoe” arată ca un jurnal intim scris de personaj. Începe din momentul în care fuge de acasă, pana în momentul în care ajunge înapoi la civilizație și după. Romanul abundă în detalii de meteorologie, de geografie, de agricultură, etc. încât te-ar putea tenta să te apuci chiar tu să semeni cereale, de exemplu, să faci stafide din struguri, sau să construiești o plută. Plus de asta, romanul nu duce lipsă de răsturnări de situație încât ai impresia ca acuși „moare”.
Lipsește doar romantismul pe care regizorii au știut să o adauge în filmele și serialele lor, distorsionând un pic romanul. Fiecare regizor și-a imaginat propria sa versiune.
Cum se termină romanul? Vă las pe voi să descoperiți.
Totuși, în caz că vreți să o luați pe scurtătură, va recomand cinci filme care se aproprie de roman cât de cât, sau au câte o temă din roman:
- Cel mai aproape de roman a fost cel din 1954, în regia lui Luis Buñuel. Cu Dan O’Herlihy și Jaime Fernández. Apăsați AICI dacă vreți să vedeți filmul.
- Următorul este cel din 1997, în regia lui Rod Hardy și George Miller. Cu Pierce Brosnan și William Takaku. Acesta are foarte mult romantism. Ceea ce în roman lipsește. … De ex., în film, Robinson Crusoe luptând pentru dragostea iubitei sale Mary, își ucide prietenul într-un duel și este nevoit să părăsească Marea Britanie. Pe când în roman era doar un puștan când a plecat și acasă îl așteptau doar părinții și frații. Plus alte multe diferențe. … Merită văzut dacă vă place actorul și romantismul. Trailerul îl găsiți AICI.
- A treia variantă văzută de mine și care se aproprie cât de cât de roman este un serial din 2008, care se numește simplu: Crusoe. In regia lui Duane Clark. Cu Philip Winchester și Tongayi Chirisa. Diferența consta în faptul ca și aici are un pic de romantism, iar Vineri este salvat mai devreme decât era prevăzut în roman. Trailerul îl găsiți AICI.
- A patra variantă văzută de mine este o animație haioasă din 2016, văzută din perspectiva animalelor sălbatice de pe acea insulă. In afară de tema naufragiului și de înmulțirea pisicilor, exagerată la maxim, nu are nimic asemănător cu romanul. Regia Vincent Kesteloot și Ben Stassen. Voce principală: Matthias Schweighöfer (Robinson Crusoe). Dublat în romană de Șerban Pavlu. Trailerul îl găsiți AICI.
- Ultima variantă are o acțiune mai modernă, deși păstrează aceeași temă ca în Robinson Crusoe: naufragiul. Personajul principal se numește Chuck Noland și este jucat magistral de Tom Hanks. Chuck Noland este un angajat FedEx, o firmă de curierat, care îl conduce deseori în locuri foarte îndepărtate, până într-o zi când avionul lui se prăbușește pe o insula pustie. Trailerul îl vedeți AICI.
Pe curând!
Pingback: Vizitele la Biblioteca V. A. Urechia din Galați | Alina Petruta