Salutare
Sunt unele filme pe care le vezi odată și este suficient, deoarece nu ți-a transmis nici o emoție sau o stare anume să te țină în suspans până la final, fără să începi să caști de plictiseală și sa tragi chiar și un pui de somn 😀 , la un moment dat.
Din punctul meu de vedere, în această categorie intră filmele cu gangsteri, mafioți, polițiști corupți și unele filme western și SF. Pe mine mă plictisesc aceste filme. Nu îmi place fuga după aur şi lupta asta absurdă pentru putere și bani „călcând pe cadavre”, cum se spune.
Îmi amintesc că am urmărit odată un film de acest gen, cu un mafiot și un hoț de bijuterii parcă. Nu mai știu cum se numea filmul, dar la un moment dat am început să mă întreb „mai durează mult?”. Am rezistat doar pentru că juca Johnny Depp, unu din actorii mei preferați. Vroiam să văd până la final ce se întâmplă cu personajul lui. Dar nu m-aș încumeta să îl văd din nou. Ar fi și mai mare pierdere de timp faţă de prima dată.
Ori … este foarte frumos sa vezi Pământul, Luna, Soarele etc. din spațiu. Dar sa urmărești aproape doua ore, cum Sandra Bullock rămâne captiva în spațiu (în filmul Gravity), în imponderabilitatea gravitațională, căutând cu disperare o cale de a se întoarce cu picioarele pe Pământ … te ia cu somnul. Filmul era lipsit de acțiune.
O altă categorie de filme te face să te îngrozești, dorindu-ți să-l închizi cât mai repede. In această categorie intră unele filme horror. Trebuie să ai inima și stomacul tare ca să poți urmări acest gen.
De ex.: Am încercat să mă uit la filmul Saw, la recomandarea cuiva. După nici cinci minute de vizionat l-am închis. Filmul începe foarte urât. Nu vă recomand să vă uitați, dacă nu sunteți rezistenți la cantitatea mare de tortură și de sânge. Un alt exemplu de film care nu mi-a plăcut deloc este Scary Movie.
A treia categorie de filme sunt acelea care te fac să uiți de cotidian pentru o oră sau două și iți rămân în memorie mult timp după ce l-ai vizionat. Iţi vei aduce aminte cu plăcere de el.
In aceasta categorie intră: filmele istorice și biografiile, cu excepția holocaustului și a războaielor mondiale; filmele bazate pe diverse romane; filmele motivaționale, filmele fantastice, comediile romantice, aventurile, muzicalurile și animaţiile.
In continuare voi prezenta o listă aleatorie, din diferite perioade și diferite genuri, cu filmele care mi-au plăcut.
Pentru a vedea trailerul apăsați pe numele filmului:
- Titanic (1997) – Cine nu a auzit până acum despre vasul Titanic scufundat în 1912? Si despre povestea de dragoste dintre Leonardo DiCaprio și Kate Winslet regizată de James Cameron? Mi-a plăcut foarte mult filmul și melodia de pe coloana sonoră, cântată de Celine Dion. Filmul nu mai are nevoie de alte prezentări.
- Bodyguard (1992) – Regia: Mick Jackson. Cu Whitney Houston și Kevin Costner în rolurile principale. Mi-a plăcut povestea de dragoste dintre cei doi, iar coloana sonora a filmului este foarte frumoasa. Whitney Houston e una din cântărețele mele preferate. Ea joaca rolul unui superstar din lumea muzicii care începe sa primească telefoane de amenințare și este convinsa sa-și angajeze un bodyguard. Aici intra Frank Farmer (Kevin Costner), care imediat ce devine garda de corp a cântăreței, instituie un regim de securitate în jurul ei. Fost agent CIA, Costner resimte încă socul neputinței de a-l apăra pe președintele Reagan de cel care încercase sa îl asasineze. Treptat, dar inevitabil, Costner și Huston se îndrăgostesc. Insa, diferențele dintre ei sunt prea mari.
- Dirty Dancing (1987) – Regia: Emile Ardolino. Cu Patrick Swayze și Jennifer Grey în rolurile principale. … Baby Houseman (Jennifer Grey) este o adolescenta de 17 ani, care în fiecare an își petrece vacanta într-o tabără de vara, la Catskills, alături de familia sa. Vacanta pare a fi una obișnuită, pana când atenția lui Baby este atrasa de instructorul de dans, Johnny Castle (Patrick Swayze). Spionându-l, Baby afla ca Johnny și Penny, prietena și partenera lui de dans, sunt într-o situație delicata. Penny este însărcinată. Pus în situația de a-și găsi o noua partenera, Johnny accepta sa o inițieze pe Baby în tainele dansului. Mișcările senzuale și magia dansului ii conduc pe cei doi într-o furtunoasa poveste de dragoste. Insa tatăl lui Baby, care crede ca vinovat de sarcina lui Penny este chiar Johnny, se opune cu vehementa unei relații intre cei doi. Johnny și Baby vor trebui sa se lupte pentru a rămâne parteneri pe ringul de dans, dar și pentru a-și salva dragostea.
- Dirty Dancing 2: Nopti în Havana (2004) – Regia: Guy Ferland. Cu Diego Luna și Romola Garai. Ambele filme „Dirty Dancing” sunt foarte … pasionale, iar la unele melodii, mai dansante, iți vine să te bâțâi pe scaun :D. Diferența dintre ele este sensibilitatea mai crescută la primul film faţă de al doilea, cred eu. … Katey Miller (Romola Garai) se mută din SUA în Havana, Cuba, împreună cu părinții ei, în noiembrie 1958, cu puțin înainte să izbucnească Revoluția. Părinții ei vor ca fata să-și facă prieteni în cercurile din înalta societate, dar ea îi sfidează îndrăgostindu-se de Javier (Diego Luna), un ospătar care este și un dansator fantastic. Cei doi se vor întâlnii deseori în secret și vor exersa pașii de dans pentru un prestigios concurs național. Dar Revoluția lui Castro îi alungă pe toți americanii din Cuba, iar planurile celor doi sunt amenințate. Una din melodiile de pe coloana sonora este cantata de Christina Aguilera.
- Avatar (2009) – Regia: James Cameron. Cu Sigourney Weaver, Zoe Saldana și Sam Worthington. Mi-a plăcut lumea creată de regizor: peisajele și localnici de pe planeta Pandora, efectele speciale și povestea de dragoste dintre Neytiri și Jake Sully. Avatar este un film științifico-fantastic american scris și regizat de regizorul american James Cameron. … Acțiunea se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri. Aici oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale ce se găsește pe satelitul natural, în timp ce populația aborigenă Na’vi – o rasă de aborigeni umanoizi – reușește să reziste expansiunii coloniștilor, care le amenință existența lor precum și a ecosistemului pandorian.
- Discursul regelui (2010) – Este o dramă istorică, regizată de Tom Hooper, cu Colin Firth (în rolul regelui George al VI-lea), Geoffrey Rush (specialistul australian în logopedie, Lionel Logue) și Helena Bonham Carter (soția regelui, Elisabeta Bowes-Lyon). Mi-a plăcut la acest film relația dintre rege și logoped. Dialogul dintre ei abundă în replici cu un umor inteligent. Logopedul încearcă, prin metode proprii, dar bizare pentru ceilalți, să scoată ce e mai bun din rege și să-l vindece de complexele din spatele handicapului său, bâlbâiala. Până la finalul filmului, el va deveni dintr-un simplu angajat, cel mai bun prieten al regelui. Pe lângă asta, mi-au mai plăcut decorurile și costumele acelei epoci.
- Pianistul (2002) – Deși nu îmi plac filmele legate de holocaust sau războaiele mondiale, acesta este singurul care … merită menționat. Filmul prezintă o parte din viața pianistului Wladyslaw Szpilman (1 911 – 2 000) din momentul în care Germania nazistă atacă Polonia, în 1939, până în 1945, când Armata Rosie (Rusia) eliberează Polonia. Scena care m-a impresionat cel mai mult a fost atunci când personajul principal stătea pe un scaun, singur și înfrigurat, într-o casă părăsită și dărăpănată (ca după bombardament) și cu ochii închiși începe să-și miște degetele mâinilor pe un pian imaginar. … Filmul este regizat de Roman Polanski, cu Adrien Brody în rol principal.
- Mamma Mia (2008) – Regia: Phyllida Lloyd. Cu Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth. Stellan Skarsgård, Amanda Seyfried si Dominic Cooper în rolurile principale. La acest film mi-a plăcut peisajele grecești şi muzica vestitei formații ABBA, iar actorii se descurca foarte bine. Nici povestea nu este chiar asa de rea. O fata care este la un pas de căsătorie vrea să-și cunoască tatăl și descoperă că are trei tați :D. Filmul este o comedie-tragică transmisă pe muzica.
- Sapte ani în Tibet (1997) – Regia: Jean-Jacques Annaud. Cu Brad Pitt și David Thewlis în roluri principale. Filmul este o adaptare a romanului autobiografic aparținând lui Heinrich Harrer. Acesta din urmă a fost un alpinist faimos, în Austria anului 1939 și o mare personalitate a propagandei naziste. El își părăsește țara natală, dar și soția și copilul, pentru o expediție în Himalaya. Ajunși acolo este prins de armata forțelor aliate. Împreună cu prietenul său reușesc să scape și se refugiază în orașul sfânt, Lhasa, din Tibet. Acolo se împrietenește cu Dalai Lama și trăiește o frumoasă experiență spirituală, mult mai intensă decât cucerirea Himalayei. Peisajele sunt foarte frumoase și povestea este captivantă. Este un film care merită văzută și revăzută.
- Troia (2004) – Regia: Wolfgang Petersen. Cu Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger și Peter O’Toole. Întotdeauna m-au fascinat legendele și miturile antice grecești. Va recomand sa citiți și cartea „Legendele Olimp-ului”. De-a lungul timpului, oamenii au purtat războaie. Unele pentru putere, unele pentru glorie, unele pentru onoare și altele pentru … iubire. In Grecia antica, pasiunea unuia dintre cele mai celebre cupluri ale literaturii, Paris, Printul Troiei (Orlando Bloom) și Elena (Diane Kruger), Regina Spartei, generează un război care va devasta o civilizație. Sunt sigura ca ați auzit și de celebrul Cal Troian. Este un film care mi-a plăcut foarte mult și merita sa fie văzut și revăzut. Nu numai datorita actorilor cunoscuți, ci și a povestii în sine.
- Gladiatorul (2000) – Regia Ridley Scott. Cu Russell Crowe în rolul marelui general roman, Maximus. El a condus multe legiuni spre victorie, pe câmpul de luptă. Odată terminat războiul, Maximus se gândește să se întoarcă acasă, la soția și la fiul său. Cu toate acestea, muribundul împărat Marcus Aurelius (Richard Harris) mai are încă o sarcină pentru general: să-i transmită puterea. Invidios pe Maximus, moștenitorul tronului, Commodus (Joaquin Phoenix) ordonă execuția sa și a familie sale. Scăpând cu greu de la moarte, Maximus ajunge sclav și este antrenat ca gladiator în arenă, unde începe să-i crească faima. Revine la Roma cu intenția de a răzbuna uciderea soției și a fiului său ucigându-l la rândul său pe noul împăratul Commodus. Maximus a învățat că singura putere mai mare decât cea a regelui este voința poporului, și știe că se poate revanșa doar dacă ajunge cel mai mare erou al imperiului.
- Spartacus (1960) – Regia Stanley Kubrick. Cu Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons, John Gavin și Tony Curtis care au marcat iremediabil istoria celei de-a șaptea arte în acest film. Filmul a fost conceput în aproape 167 de zile. … Spartacus (Kirk Douglas) este cumpărat de infamul Lentulus Brutus (Peter Ustinov), proprietarul unei școli de gladiatori. Setea de sânge a coruptului senator roman Marcus Licinus Crassus (Laurence Olivier) este de nestăvilit, iar iscusința lui Spartacus este desăvârșită. El va ajunge cel mai bun gladiator al Imperiului, și va fi răsplătit de una din servitoarele lui Brutus, frumoasa Varinia (Jean Simmons). Când va afla că iubita sa a fost vândută sclavă în patul ignobilului Crassus, Spartacus aprinde focul rebeliunii. Conducând 78 de gladiatori, Spartacus va zdruncina din temelii Roma după ce va aduna în jurul său alte sute de suflete asuprite. Ecranizarea are un apogeu unic în istoria filmului, intensitatea ultimelor scene fiind copleșitoare. Se estimează că la realizarea acestora s-au folosit 10.000 de figuranți.
- Pompeii (2014) – Regia Paul W.S. Anderson. Cu Kit Harington si Emily Browning. În anul 79 i.H. Milo (Kit Harington) este un sclav care devine gladiator, invincibil în luptă. El are o dorința arzătoare. Aceea de a câștiga mâna femeii iubite, Cassia (Emily Browning), frumoasa fiică a unui negustor înstărit. Insa, ea este forțată de tatăl ei să accepte căsătoria pripită cu un senator roman corupt. În momentul în care vulcanul Vezuviu erupe, Milo trebuie să găsească o cale de a ieși cât mai repede din arenă, pentru a-și salva iubita înainte ca orașul să piară sub lava încinsă.
- Mândrie şi prejudecată (2005) – Regia: Joe Wright. Cu Keira Knightley, Matthew Macfadyen și Donald Sutherland. Dupa romanul cu același nume a lui Jane Austen. Mi-au plăcut locațiile filmate în întregime în Marea Britanie, actori, costumele, povestea și replicile foarte inteligente, care sunt asemănătoare cu cele din carte. Cred ca oricine a citit măcar o data cartea. Sau dacă nu, va recomand călduros sa o faceți. Este una din cărțile mele preferate. La fel, cred ca ați văzut măcar o data una din ecranizările acestei cărți. Eu va recomand serialul Tv din 1995, cu Jennifer Ehle și Colin Firth, sau pe aceasta din 2005, cu Keira Knightley și Matthew Macfadyen.
- Becoming Jane (2007) – Regia: Julian Jarrold. Cu Anne Hathaway și James McAvoy în rolurile principale. Este o parte din tinerețea celei mai cunoscute scriitoare, Jane Austen. O poveste de dragoste ce a inspirat celebrul roman „Mândrie și prejudecata”.
- Persuasiune (2007) – Regia: Adrian Shergold. Cu Rupert Penry-Jones și Sally Hawkins. Un film de dragoste specifica romanelor lui Jane Austen, cu actori frumoși și decoruri frumoase. … La vârsta de 19 ani, Anne Elliot (Sally Hawkins) se îndrăgostește de tânărul ofițer de marina Frederick Wentworth (Rupert Penry-Jones). Din păcate, familia ei nu-l considera drept o partida potrivita și o obliga sa rupă logodna. Opt ani mai târziu, când îl reîntâlnește, Anne își da seama ca n-a încetat sa-l iubească pe Wentworth, dar nu e sigura ca el a iertat-o.
- Jane Eyre (2011) – Romanul scris de Charlotte Brontë are cele mai multe ecranizări. Am cautat sa vad cine sunt actorii principali din ultimul film și am dat peste vreo 10 ecranizări, din 1943 pana acum. In primul film, din ’43, apare și Elizabeth Taylor, într-un rol secundar. Bineînțeles ca nu am văzut toate cele 10 ecranizări, dar, din ce am văzut pana acum, mi-a plăcut mai mult ultimul film, din 2011, cu Judi Dench, Michael Fassbender, și Mia Wasikowska. In regia lui Cary Joji Fukunaga. … Drama romantică ne-o înfățișează pe Jane Eyre, care se angajează ca guvernanta pentru fiica bogatului Edward Rochester, in Casa Thornfield. Izolata și impunătoarea locuință a domnului Rochester, la un loc cu răceala acestuia, pun la grea încercare rezistența tinerei, călită în anii săi de orfelinat. Reflectând la trecutul ei, Jane se deschide față de domnul Rochester, de care ajunge să se îndrăgostească, dar el ascunde însă un secret teribil.
- Frumoasa și bestia (1991) – Regia: Kirk Wise și Gary Trousdale. Cu Robby Benson (vocea Bestiei) și Paige O’Hara (vocea Bellei). Consider ca desenele Disney sunt nemuritoare. Nu se compara cu ce se da acum la televizor. Desenele din ziua de azi sunt mult prea violente. … Frumoasa pe nume Belle, este o fată nemulțumită de viața dintr-un orășel provincial al Franței, care încearcă să respingă dovezile de afecțiune ale îngâmfatului Gaston. Bestia este un prinț transformat printr-o vrajă, într-un animal fioros, pentru că nu putea să iubească. Destinele celor doi se întâlnesc atunci când tatăl Bellei se rătăcește în pădure și cade lângă poarta palatului, în ghearele bestiei. Acesta îl duce cu forța într-o celula rece și întunecoasă. Belle se sacrifica în schimbul tatălui ei. Pentru a rupe vraja, Bestia trebuie să-i câștige dragostea fetei, altfel riscă să rămână așa pentru totdeauna. Coloana sonora este asigurata de Celine Dion și Peabo Bryson.
- Frumoasa și bestia (2014) – Regia: Christophe Gans. Cu Vincent Cassel și Léa Seydoux. Varianta franțuzească a unei povești clasice foarte frumoase. Ușor modificata. Mi-au plăcut mult costumele (în special rochiile Bellei) și decorul. Actorii sunt foarte frumoși, iar efectele speciale sunt deosebite. … Acțiunea se petrece în anul 1720. Un comerciant ruinat după naufragiul flotei sale se exilează la țară alături de cei șase copii ai săi. Printre ei se afla și Belle, cea mai mică dintre fiice, o fată veselă și plină de grație. După o călătorie istovitoare, comerciantul descoperă ținutul magic al Bestiei, care-l condamnă la moarte pentru furtul unui trandafir. Belle se simte responsabilă de teribila soartă ce i se pregătește familiei sale și decide să se sacrifice în locul tatălui. Ca urmare, merge singură la palatul Bestiei. Acesta n-o ucide, ci o invită în fiecare seară la cină. În timp, cei doi încep să afle lucruri unul despre celălalt. Mai cu seamă Belle visează noaptea frânturi din trecutul Bestiei și al ținutului său. Fata descoperă că povestea Bestiei e tragică și că făptura feroce și solitară de acum a fost cândva un prinț șarmant. Curajoasă cum e, Belle începe să lupte cu obstacolele îndrăgostindu-se de el. Daca va reuși sau nu să elibereze Bestia de blestem va las sa descoperiți singuri. … Anul viitor va mai apărea o varianta a acestei povesti, cu Emma Watson în rol principal.
- Contele de Monte Cristo (2002) – Regia: Kevin Reynolds. In rol principal Jim Caviezel. Dupa romanul cu același nume al lui Alexandre Dumas Sr. Puțini știu însă ca povestea este inspirata după fapte reale. … Edmond Dantes este un marinar iubit atât de căpitanul vasului Faraon și colegii săi, cât și de Mercedes, viitoarea lui soție. Insa, cel mai bun prieten îl trădează și împreună cu alți doi complotează împotriva lui aruncându-l în închisoare. … Va recomand sa citiți și cartea.
- Harry Potter (2001-2011) – Cu Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint și Maggie Smith. Filmele sunt bazate după romanele cu același nume a lui J.K. Rowling. Romanele Harry Potter mi-au deschis apetitul pentru lectura, ca sa zic asa. Dar și filmele sunt spectaculoase și merita sa fie văzute, chiar dacă nu toate respecta cărțile. … In primul film, părinții lui Harry Potter (Daniel Radcliffe) sunt uciși când acesta avea câteva luni, urmând sa fie crescut de familia mătușii sale. Când Harry împlinește vârsta de 11 ani afla ca este un vrăjitor, ca părinții lui au fost vrăjitori și ca a fost acceptat la scoală de farmece și vrăjitorii Hogwarts. Harry mai afla ca părinții săi au fost uciși de temutul vrăjitor Voldemort, care i-a lăsat în schimb o cicatrice în formă de fulger pe frunte. Cu toate ca este bulversat de aceste destăinuiri, se hotărăște să plece cu Hagrid la gara London’s King’s Cross Station, unde descoperă peronul secret 9 si 1/2 și se urcă în Expresul Hogwarts. În trenul plin de elevi curioși din primul an, Harry se împrietenește cu Hermione Granger (Emma Watson) și Ron Wesley (Rupert Grint). Împreună cu noii săi prieteni, Harry pornește în aventura vieții lui la Hogwarts, unde va găsi căminul și familia pe care nu le-a avut niciodată. Dar din păcate, trebuie sa se lupte de fiecare data cu maleficul vrăjitor Voldemort, care vrea sa-l distrugă pe Harry și sa conducă lumea prin teroare și haos.
- James Bond (1962-2015) – In general îmi plac toate filmele James Bond. Acestea sunt inspirate după romanele scrise de Ian Fleming. Dupa care au mai urmat și alți scriitori. Primul film James Bond a apărut în 1962, Dr. No, cu Sean Connery. Iar ultimul film a fost Spectre, cu Daniel Craig, anul trecut (2015). In total sunt vreo 24 de filme și au interpretat sase actori pana acum. Dacă ar fi sa aleg dintre actorii care l-au interpretat pe îndrăgitul spion, de-a lungul timpului, as alege pe Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig.
- Stăpânul inelelor (2001-2003) – Regia: Peter Jackson. Cu Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Viggo Mortensen și Sean Bean. Dupa romanele lui J.R.R. Tolkien. Mi-a plăcut foarte mult atât cărțile cât și filmele. … În această trilogie tânărul hobbit timid Frodo Baggins (Elijah Wood) moștenește un inel. Însă acest inel nu este un obiect oarecare. Este Inelul Unic, un instrument al puterii absolute care îi poate permite lui Sauron, Seniorul Tenebrelor din Mordor, sa conducă Pământul de Mijloc și sa transforme locuitorii săi în sclavi. Frodo împreuna cu o frăție loiala formata din hobbiti, oameni, un pitic, vrăjitorul Gandalf (Ian McKellen) și elful Legolas (Orlando Bloom) trebuie sa ducă Inelul din Pământul de Mijloc la Muntele de Foc, unde a fost forjat prima data. Acolo trebuie sa îl distrugă pentru totdeauna. O asemenea călătorie presupune avântarea în teritoriile deținute de Seniorul Tenebrelor, unde își aduna armata sa de orci. Dar Frăția nu se lupta doar cu forțele exterioare ale răului, ci și cu neînțelegerile din interior și influenta corupătoare a Inelului însuși.
- Hobbitul (2012-2014) – Regia: Peter Jackson. Cu Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Elijah Wood. Acțiunea acestei trilogii se petrece înaintea celui din Stăpânul Inelelor și urmărește călătoria personajului principal Bilbo Baggins (Martin Freeman) împreună cu 13 gnomi și vrăjitorul Gandalf (Ian McKellen) în expediția pentru redobândirea regatului pierdut al gnomilor, Erebor, de la fiorosul dragon Smaug. Cei 13 gnomi sunt conduși de războinicul Thorin Scut de Stejar (Richard Armitage). Călătoria lor îi va purta în Țara Pustietății, pe tărâmuri înșelătoare pline de goblini, wargi, orci și vrăjitori. Deși ținta lor se află la răsărit, către Muntele Singuratic, ei trebuie mai întâi să treacă prin tunelurile goblinilor, unde Bilbo o întâlnește pe creatura care îi va schimba viața pentru totdeauna … Gollum. Singur cu Gollum pe malurile unui lac subteran, neștiutorul Bilbo Baggins nu doar că descoperă în el însuși un curaj și o ingeniozitate care îl surprind și pe el, dar intră și în posesia „prețiosului” inel al lui Gollum, cu calități misterioase și foarte folositoare. Un simplu inel de aur, de care se leagă soarta întregului Pământ de Mijloc într-un mod pe care Bilbo nici nu și-l poate imagina încă.
- Jocurile foamei (2012-2015) – Regia: Gary Ross. Cu Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland, Julianne Moore și Natalie Dormer. Filmele sunt inspirate după romanele cu același nume al lui Suzanne Collins. … Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt aleși împotriva voinței lor, de lângă familiile sale și aruncați în luptă pe viață și pe moarte, televizată și urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat și … viu. Pe parcursul francizei, câștigătorii primelor doua jocuri, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) și Peeta Mellark (Josh Hutcherson), împreună cu președintele răzvrătiților Alma Coin (Julianne Moore) vor sa oprească Jocurile și încep războiul împotriva președintelui celor 12 districte, Snow (Donald Sutherland). Poreclita Gaița Zeflemitoare, după insigna purtata pe piept, Katniss va deveni astfel, fără voia ei, simbolul revoluției și al libertății. Dincolo de acest război Katniss va oscila intre iubirea din adolescenta, Gale Hawthorne (Liam Hemsworth) și actualul ei partener, Peeta.
- Van Gogh, Lust for life (1956) – Regia Vincente Minnelli și George Cukor. Cu un Kirk Douglas care seamănă leit cu vestitul pictor, Van Gogh și Anthony Quinn jucându-l pentru o perioada scurta, rolul singurului lui prieten, pictorul Paul Gauguin. Filmul prezintă o parte din viata pictorului Van Gogh, din momentul în care încearcă sa devina preot, precum tatăl lui, pana în momentul morții sale.
- Frozen (2013) – Regia Chris Buck și Jennifer Lee. Cu Kristen Bell (voce Anna), Idina Menzel (voce Elsa/Regina Zăpezii), Josh Gad (voce Olaf/Omul de zăpadă) și Jonathan Groff (voce Kristof). Este una din cele mai frumoase povesti realizate recent. Iar piesa de pe coloana sonora „Let it go” este superba. … Povestea începe în Arendelle, un regat însorit și aflat în bune relații cu toți vecinii săi. În familia regală, micile Anne și Elsa sunt cele mai fericite prințese din lume. Elsa este singura din familie care are puterea de a transforma totul în jur în gheaţă. In joaca lor, Elsa umple sălile palatului cu derdelușuri, bulgări, țurțuri și oameni de zăpadă pentru a o distra pe Anna. Insa un accident nefericit le va arăta tuturor că puterea Elsei poate fi mortală. Fata va trebui să-și acopere mâinile cu mănuși și să se retragă ani de zile în camera ei din palat, ignorând complet chemările Annei. Ani mai târziu, regii regatului și părinții fetelor mor într-o furtuna pe mare. Elsa, fiica cea mare, este nevoita sa urce pe tron. Insa petrecerea de încoronare a Elsei nu decurge conform planului, aducând o iarnă veșnică asupra regatului. De teamă sa nu-i rănească pe cei din jur mai mult decât o făcuse, Elsa fuge în munți. Aici, eliberata de orice teama și izolându-se de lume, își va folosii puterile pentru a-și crea un fabulos palat de gheaţă. Anne va trebui să plece în căutarea ei pentru a o convinge sa se întoarcă și sa dezghețe regatul.
- Maini înzestrate: Povestea lui Ben Carson (2009) – Regia Thomas Carter. In rolul doctorului Ben Carson este Cuba Gooding Jr. Am scris deja despre film și cărțile renumitului neurochirurg AICI.
- 127 de ore (2010) – Regia Danny Boyle. Cu James Edward Franco în rolul exploratorului. Am scris despre film AICI.
- Neguțătorul din Veneția (2004) – Regia Michael Radford. Cu Jeremy Irons și Al Pacino în rolul celor doi neguțători principali, din Veneția secolului al XVI-lea. Nemuritoarea comedie/drama a lui Shakespeare prezintă destinul unui grup de nobili creștini, surprinși prin prisma interacțiunii lor cu neguțătorul evreu Shylock (Al Pacino). Antonio (Jeremy Irons) împrumută bani de la Shylock pentru a-și ajuta un prieten, pe Bassanio (Joseph Fiennes). Acesta din urma vrea s-o cucerească pe frumoasa Portia (Lynn Collins). Iritat de insultele pe care i le aduce Antonio, Shylock pretinde introducerea unor clauze speciale, în cazul în care acesta nu-i va restitui împrumutul la termenul scadent. In timp ce navele lui Antonio sunt scufundate de o furtuna, Shylock este devastat de fuga fiicei sale cu nobilul Lorenzo (Charlie Cox). Sosește scadenta împrumutului, iar Shylock își cere dobânda sub forma unei bucăți din carnea lui Antonio. Bassanio încearcă cu disperare sa-și salveze prietenul de la aceasta soarta tragica, dar ajutorul va veni de unde nimeni n-ar fi crezut.
- Sunetul muzicii (1965) – Regia Robert Wise. In rolurile principale Julie Andrews și Christopher Plummer. Filmul este o adevărată capodopera a epocii sale și nu numai, rămânând și în ziua de azi un deliciu cinematografic pentru publicul de orice vârstă. … Filmul este povestea unei tinere austriece, Maria, care părăsește mănăstirea în care fusese educata, în dorința de a se face utila în lumea de afara. Ea este trimisa de călugărițe sa îndeplinească rolul de guvernanta a celor șapte copii ai căpitanului George Von Trapp. Acesta fiind un văduv bogat și mai mereu plecat, nu poate face fata singur educației copiilor săi. Ajunsa aici, Maria este întâmpinată cu ostilitate. Dar ea își păstrează buna dispoziție și amabilitatea fata de aceștia, reușind în scurt timp sa ii cucerească. In lipsa d-lui Von Trapp copiii sunt inițiați de guvernanta lor la cele mai năstrușnice aventuri, descoperind bucurii veritabile și încălcând regulile militărești fixate de tatăl lor. Acesta se întoarce împreună cu logodnica sa și descoperă cu uimire și o oarecare neplăcere influenta revoluționarei guvernante. In ciuda diferenței sociale dintre ei, Maria și căpitanul se îndrăgostesc. …
- Marry Poppins (1964) – Regia Robert Stevenson. Produs în studiourile Walt Disney din California. Cu Julie Andrews și Dick Van Dyke. Supercalifragilistic este probabil cel mai faimos cuvânt din istoria filmului. El nu există în niciun dicționar al vreunei limbi și aparține lui Mary Popins (Julie Andrews), cea mai simpatică guvernantă care a existat vreodată. Aceasta adaptare închipuită de scriitoarea P. L. Travers, avea sa devină unul dintre cele mai frumoase musical-uri, sub bagheta echipei de la Disney și să se transforme într-un fenomen cinematografic. Povestea lui Mary Poppins, zâna bună, care îi cucerește cu verva sa molipsitoare, pe năbădăioșii copii ai domnului Banks, bancher la o banca renumita, este fascinantă. Cântecele și vrăjile ei l-ar putea sensibiliza și pe cel mai îndărătnic taur, dar întâmpină reale probleme în a-l îndulci pe glacialul domn Banks. În cele din urmă, ea va reuși să se facă iubită de toată lumea.
- Turistul (2010) – Regia Florian Henckel von Donnersmarck. Cu Angelina Jolie și Johnny Depp în rolurile principale. … Aflat în timpul unei călătorii neprevăzute în Europa pentru a-și vindeca inima rănită, Frank (Johnny Depp) o întâlnește pe Elise (Angelina Jolie), o femeie senzațională, care-i iese în cale intenționat. Pe fundalul romantic al Parisului și Veneției, povestea lor evoluează rapid în momentul în care cei doi se trezesc implicați într-un joc mortal de-a șoarecele și pisica.
- Teoria întregului (2014) – Regia James Marsh. Cu Eddie Redmayne și Felicity Jones în rolurile principale. Filmul prezintă relația dintre Stephen Hawking și prima lui soție, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge, în anii ’60. Exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat. Căsnicia lor a durat 30 de ani (1965–1995).
- Invincibilii (2011) – Regia: Olivier Nakache și Eric Toledano. Cu François Cluzet și Omar Sy în rolurile principale. … În urma unui accident cu parapanta, Philippe (Francois Cluzet), un aristocrat înstărit, e nevoit să angajeze un asistent personal. Surprinzător, îl alege pe Driss (Omar Sy), un tânăr de culoare, din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Pe scurt, cea mai nepotrivită persoană pentru job. Lăsând însă la o parte lipsa lui de experiență, când vine vorba despre umor lucrurile se schimbă radical. Astfel, toate barierele dispar, lăsând loc celor mai nebunești, ciudate și incredibil de amuzante aventuri, în care Philippe și Driss se antrenează constant, clădind o prietenie puternică. Pe cei doi tocmai ceea ce îi desparte îi transformă în Invincibilii, doi prieteni capabili să mute munții împreună. Ei crează cu foarte mult umor un univers comun din două lumi aparent incompatibile. Cu un joc actoricesc remarcabil, un scenariu genial, bazat pe întâmplări reale, umor de calitate și dialoguri inteligente, Invincibilii este unul dintre filme pe care le ador pur și simplu.
- Scafandru și fluturele (2007) – Regia: Julian Schnabel. Cu Mathieu Amalric în rolul lui Jean-Dominique Bauby (Jean-Do, 1952-1997), un fost redactor-șef al revistei franceze de moda, ELLE. Viata lui se va schimba complet în momentul în care Jean-Do suferă un atac cerebral și rămâne paralizat complet, la numai 43 de ani. După ce se trezește din comă, își dă seama că nu se mai poate mișca deloc. Nici măcar buzele nu putea sa le miște, deși el vedea și auzea tot. Diagnosticul necruțător pus de doctori era „sindromul locked-in”. Singurul mod de a comunica cu cei din jur era clipitul, cu ochiul stâng. In acest mod, clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, Bauby reușește sa-și scrie biografia. „Scafandrul și fluturele” este o frescă a trăirilor sale din trupul care nu-i mai este decât o închisoare. „Scafandrul” fiind trupul sau inert, iar ochiul stang este „fluturele”. El a renăscut sub formă de ochi si a pornit în căutarea vieții sale și a paradoxurilor vieții, realizând o lucrare care are un efect uriaș asupra tuturor celor care o citesc. Din păcate nu am reușit încă sa o citesc, pentru ca nu o am, dar filmul este foarte emoționant și te face sa prețuiești mai mult viata pe care o ai. Deși am deja un handicap, nu as vrea sa fiu niciodată în pielea unuia care nu se poate mișca și nu poate vorbi deloc.
- Flashdance: Strălucirea dansului (1983) – Regia Adrian Lyne. Cu Jennifer Beals și Michael Nouri în rolurile principale. Este povestea antrenantã a lui Alex Owens (Jennifer Beals), o fata de 18 ani, ambițioasă și atrăgătoare, care lucrează ziua ca sudor și noaptea ca dansatoare într-un bar, încercând sa strângă bani pentru a-și realiza visul: sa danseze la Conservatorul din Pittsburgh. Intre timp, ea se îndrăgostește de Nick Hurley (Michael Nouri) și trăiește o frumoasa poveste de dragoste. Pe scurt este un film despre supraviețuire, dragoste și realizarea visurilor. Filmul strălucește prin hiturile anilor ’80, printre care Irene Cara, “Flashdance – What a Feeling”.
- Cântând în ploaie (1952) – Regia Gene Kelly și Stanley Donen. Cu Gene Kelly, Jean Hagen și Debbie Reynolds. … Cântecul „Singin’ in the rain” este semnat de Arthur Freed (text) și Nasio Herb Brown (muzica). Iar sceneta cu un Gene Kelly (1912-1996) dansând în ploaie va rămâne memorabila în timp. Coregrafia este făcută chiar de Gene Kelly. … Cinematograful face primii pași înspre sonor, in 1927, ceea ce va detrona multe vedete ale filmului mut. Don Lockwood (Gene Kelly) și Lina Lamont (Jean Hagen) formează un cuplu romantic, dar numai pe ecran. In realitate, intre cei doi nu exista iubire. Când ultimul lor film e transformat într-un muzical, pentru realizatori devine clar ca vocea Linei trebuie dublata și e adusa o debutanta, Kathy Selden (Debbie Reynolds). Pe parcursul lucrului, intre Kathy și Don se înfiripă o poveste de dragoste. La premiera, în spatele cortinei, Kathy este cea care o dublează încă o data pe Lina.
- Bâlciul deșertăciunilor (2004) – Regia Mira Nair. Cu Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Jonathan Rhys Meyers și Romola Garai. Dupa romanul lui William Makepeace Thackeray. In acest film, Reese Witherspoon arata ca poate fi și altceva decât blonda nebuna de la drept. In plus, filmul este foarte colorat și captivant, iar costumele sunt foarte frumoase … Fiica a unui artist englez muritor de foame și a unei cântărețe franceze de cor, Becky (Reese Witherspoon) rămâne orfana de la o vârstă frageda. Inca din copilărie, Becky își dorește o viata luxoasa, mult peste nivelul social căruia ii aparținea prin naștere. Dupa ce părăsește Academia doamnei Pinkerton din Chiswick, Becky se hotărăște sa cucerească înalta societate engleza prin orice mijloace. Se va folosi de întreaga ei inteligenta, de farmecul și de sexualitatea sa pe măsură ce se va impune în aristocrația engleza de la mijlocul secolului IX.
- Bel Ami (2012) – Regia Nick Ormerod. Cu Robert Pattinson, Uma Thurman, Kristin Scott Thomas și Christina Ricci. Dupa romanul cu același nume al lui Guy de Maupassant. Bel Ami ilustrează periplul lui George Duroy (Robert Pattinson), de la mansardele mizere în care trăise, la opulența și luxul clasei sociale înalte din Parisul anilor 1900. Folosindu-se de puterea sa de seducție și de inteligența, George reușește să se transforme dintr-un tânăr sărac lipit pământului în cel mai dorit bărbat al momentului. Într-o lume în care cei mai puternici oameni din Paris erau, nu bărbații, ci soțiile și amantele lor, prin patul lui George se perindă cele mai frumoase, influente sau informate femei, care îi facilitează mai mult sau mai puțin conștient ascendența. După multe episoade în care George își seduce și abandonează cu sânge rece victimele, tânărul ajunge să cadă pradă propriilor uneltiri. Devenit un paria al cercurilor selecte, renegat de toți prietenii săi, numai un gest nebunesc îl mai poate salva de sărăcie, dar în același timp îl va costa mai scump chiar decât pierderea celei mai mari averi.
- Dl Turner (2014) – Regia Mike Leigh. Cu Timothy Spall în rolul celebrului pictor britanic Joseph Mallord William Turner (1775-1851). Filmul Dl Turner spune povestea pictorului britanic de geniu specializat în peisaje și scene marine. Filmul prezintă tensiunile și contrastele dintre acest om muritor și munca lui, dintre fragilitatea și puterea lui.
- Hachiko: Povestea unui câine (2009) – Regia Lasse Hallström. Cu Richard Gere. Filmul urmărește relația specială, apărută spontan între un profesor universitar și un câine pe care îl găsește pe stradă și îl duce în casa lui. Ani de-a rândul, loialul animal Hachiko își însoțește în fiecare dimineață stăpânul la stația de cale ferată și îl așteaptă în fiecare seară la aceeași oră și în același loc să se întoarcă de la serviciu. Într-o zi nefastă, însă, profesorul moare subit în urma unui atac de cord. Timp de 9 ani, Hachiko merge zi de zi la gară pentru a-și întâmpina stăpânul, uimindu-i pe localnici prin devotamentul lui și predându-le acestora o lecție despre iubire, loialitate și compasiune. Ecranizarea aceasta este un remake al unui film japonez din 1987, Hachiko Monogatari. Ambele filme sunt bazate după o poveste reala petrecută în Japonia în prima parte a secolului XX-lea. Deși am văzut ambele variante, mi-a plăcut mai mult cel cu Richard Gere.
- În căutarea fericirii (2006) – Regia Gabriele Muccino. Cu Will Smith, Thandie Newton și Jaden Smith. … „Nu da voie nimănui să-ți spună că nu poți să faci ceva… Dacă ai un vis, trebuie să-l protejezi… Dacă vrei ceva, încearcă să-l obții. Punct.” … Chris Gardner (Will Smith) este un familist care încearcă din răsputeri să supraviețuiască. În ciuda încercărilor sale de a-și menține familia unita, soția sa (Thandie Newton) îl părăsește, lăsându-l pe fiului lor în vârstă de cinci ani, Christopher (Jaden Christopher Syre Smith) în grija lui. Ea nu a mai suportat presiunea constantă a lipsurilor financiare. Chris, devenit acum singurul părinte, continuă cu încăpățânare să caute o slujbă mai bine plătită folosindu-se de toate trucurile de marketing pe care le cunoaște. El este acceptat ca stagiar la o prestigioasă firmă de agenți de bursă. Deși nu este plătit, lucrează totuși în speranța că la sfârșitul stagiului va obține o slujbă și va avea parte de un viitor promițător. Intre timp, ei sunt dați afară din apartament și obligați să doarmă în centre pentru cei fără adăpost, în stații de autobuz, toalete sau oriunde pot găsi un refugiu în timpul nopții. În ciuda necazurilor sale, Chris continuă să se achite de datoria sa de tată iubitor și grijuliu, folosind afecțiunea și încrederea pe care fiul său o are în el ca un stimulent pentru a depăși obstacolele cu care se confruntă.
- Yes Man (2008) – Regia Peyton Reed. Cu Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper și Terence Stamp. Jim Carrey este un alt actor care îmi place foarte mult și mi-au plăcut aproape toate comediile în care a jucat. Aceasta comedie motivațională iți da un pic de gândit, în sensul ca de multe ori, dam cu piciorul în oportunități din cauza fricilor și temerilor. Uneori nejustificate, poate. … Filmul începe cu un Carl Allen (Jim Carrey), funcționar bancar rigid și anost care spunea „NU” la orice. Pana într-o zi când se întâlnește cu un vechi prieten și primește o broșură la un speaker motivațional, Terrence Bundley (Terence Stamp). Inițial refuza, dar pana la urma se duce de curiozitate. Din acel moment viata lui se schimba și începe sa spună „DA” la orice, de la boschetarul care-i cere sa-l ia cu mașina, la clienții băncii care-i solicita credite dintre cele mai ciudate și intra, fără sa vrea, în tot felul de încurcături.
- Dumnezeu pentru o zi (2003) – Regia: Tom Shadyac. Cu Jim Carrey, Morgan Freeman și Jennifer Aniston. Comedia aceasta este … bestiala. 😀 … Bruce este redactor la Departamentul de știri – „Eyewitness News TV” din New York și toată lumea îi cunoaște genul de umor aparte, acid, spontan, firea băgăreață si reportajele mereu axate pe probleme de mare interes. Reportajele lui sunt foarte apreciate și îi fac pe telespectatori fericiți, numai pe el nu. Nu pierde nici o ocazie sa spună în gura mare tot ce îl nemulțumește: cariera, iubita Grace (Jennifer Aniston) care este frumoasa și-l iubește, etc. Nici atunci când este dat afara din servici nu este mai fericit. Atunci când Dumnezeu îl cheamă la El și ii propune sa fie în locul Lui la început îl privește cu scepticism, dar apoi își da seama ca nu glumește și nici nu visează. Trezit peste noapte cu puterile lui Dumnezeu începe sa facă tot felul de prostii. Insa, Bruce afla curand ca nici meseria de Dumnezeu nu e ușoară. … De ce? … Aflați voi.
- Diavolul se îmbracă de la Prada (2006) – Regia David Frankel. Cu Anne Hathaway și Meryl Streep. O adaptare după romanul cu același nume al lui Lauren Weisberger. Mi-a plăcut foarte mult filmul deoarece are multe situații comice. In plus, îmi place mult actrițele Anne Hathaway și Meryl Streep. … Filmul o prezintă pe Andy Sachs (Anne Hathaway), care este o tânără din provincie, proaspătă absolventă a unei prestigioase universități de pe Coasta de Est. Ea reușește sa obțină o slujba de asistentă a Mirandei Priestly (Meryl Streep), în New York. Deși, inițial, este încântată ca a ajuns în raiul celebrităților, printre pantofi și poșete Prada, Armani și Versace, Andy își da repede seama ca șefa ei este … diavolul în persoană. Miranda Priestly conduce cu o mana de fier, dar cu o manichiura impecabila, revista de moda, Runway Magazine. Revista reprezinta furcile caudine pentru oricine vrea sa reușească în industria modei. Miranda nu admite ca ceva sa-i stea în cale, în ambiția sa de a face din revista condusa de ea Biblia modei internaționale. De aceea, pretinde ca asistenta sa personala sa fie fără cusur. Este un post în care nici o ființă umana care se respecta nu poate supraviețui dar, în același timp, o șansă pentru care un milion de fete din New York ar face moarte de om.
- Rebecca (1940) – Regia Alfred Hitchcock. Cu Joan Fontaine și Laurence Olivier. Cine a spus ca Alfred Hitchcock este un geniu al suspansului a avut foarte mare dreptate. Mi-a plăcut foarte mult povestea și deși este foarte vechi, reușește sa te tina în suspans pana la final. … Maxim de Winter, un englez bogat, care încă se resimte după moartea soției sale, Rebecca, ia în căsătorie o tânără de condiție modestă. Cei doi se instalează în palatul Manderley, din Cornwall. Aici stăpânește cu puteri depline d-na Danvers, menajera devotată fostei doamne de Winter. Tânăra soție se simte din ce în ce mai apăsată de strania putere pe care o are Rebecca asupra tuturor, chiar și după dispariția sa. Filmul este adaptarea după romanul cu același nume al lui Daphne du Maurier.
- In spatele ferestrei (1954) – Regia Alfred Hitchcock. Cu James Stewart, Alfred Hitchcock, Grace Kelly și Thelma Ritter. In 1950, undeva în New York, un fotograf, rămâne paralizat în urma unui accident. Neputând sa se deplaseze, Jeff își petrece aproape tot timpul observându-i pe vecini. Curios sa afle cât mai multe, el începe sa-l bănuiască pe vecinul de alături (Alfred Hitchcock) ca și-a omorât soția. Neputând sa facă prea multe de unul singur, el apelează la prietena lui, Lisa Freemont (Grace Kelly), și la infirmiera Stella (Thelma Ritter) ca sa-l ajute sa facă cercetări.
- Păsările (1963) – Regia Alfred Hitchcock. Cu Tippi Hedren și Rod Taylor. După romanul lui de Daphne Du Maurier. … Sa faci niște pescăruși nevinovați sa semene atâta teroare în inimile locuitorilor din Bodega Bay este o idee geniala, ce a devenit o capodopera a genului horror. In ziua de azi, când apar pe ecran tot felul de filme și filmulețe cu păianjeni ucigași și lighioane care seamănă panica în masa, îți dai seama ca totul a pornit de la Păsările lui Hitchcock. In acest film, el pune accentul pe horror-ul iscat de atacurile demente și sinucigașe ale păsărilor asupra oamenilor și nu pe psihologicul uman. … Mitch Brenner oscilează intre profesoara din cătunul de la marginea marii, unde trăiește familia lui, și bogata orășeană Melanie Daniels. Cea din urma cumpără o colivie cu pasarele și pornește după tânăr, pentru ai da cadoul sorei acestuia. Încet, atmosfera liniștită din Bodega Bay este erodata de comportamentul curios al pasărilor de toate speciile, din zona, începând cu pescărușul care o ataca pe Melanie. Situația ia o întorsătură foarte urata când înaripatele vin cu miile și se năpustesc asupra copiilor și apoi a celorlalți oameni, provocând panica, morți oribile și distrugeri materiale. Coșmarul va înceta la fel de brusc și inexplicabil, cum a început. …
- Top Gun (1986) – Regia: Tony Scott. Cu Tom Cruise și Kelly McGillis. Top Gun este unul dintre cele mai bune filme, plin de adrenalină și romantism, pe care nu-l veți uita niciodată. Lupte spectaculoase în aer (realizate de piloți adevărați), romantism fierbinte la sol, personaje pline de viață și o coloană sonoră cu succese ale anilor ’80 care vă vor tăia respirația. În rolul care l-a transformat în cea mai mare vedetă a lumii, Tom Cruise este Maverick, pilotul care zboară din instinct, fără să respecte regulile, și care trebuie să-și înfrunte demonii pentru a reuși într-o lume unde locul doi nu există. Kelly McGillis joacă rolul instructorului civil care ajunge să aibă un interes mai mult decât profesional pentru pilotul rebel. Rivalul lui este Iceman (Val Kilmer).
- Ducesa (2008) – Regia Saul Dibb. Cu Keira Knightley și Ralph Fiennes în rolurile principale. Ducesa Georgiana de Devonshire este stră-stră-stră-strămătuşa lui Lady Diana, cu care împarte același nume de fată, Spencer și este una dintre cele mai cunoscute femei din înalta aristocrație britanică a secolului XVIII. … Ducesa de Devonshire (Keira Knightley) avea privilegiul de a fi frumoasă, stilată și adorată de public. Dacă frumusețea și charisma ei i-au garantat faima, un lucru pare să-i fi scăpat de fiecare dată: norocul în dragoste. În spatele fațadei sale frivol-aristocratice se ascunde o femeie inteligentă şi vulnerabilă, captivă într-o căsnicie nefericită alături de Duce (Ralph Fiennes), unul dintre cei mai bogați oameni din Anglia. Frustrată de restricțiile cu care trebuia să se confrunte ca femeie și reprezentantă a unei clase sociale înalte, Ducesa Georgiana decide să se răzvrătească și își uimește contemporanii cu extravaganțele, relațiile amoroase, militantismul politic și pasiunea pentru jocurile de noroc. La alegeri oferea câte un sărut celor care votau pentru politicianul ei favorit.
- Mizerabilii (1998) – Regia: Bille August. Cu Liam Neeson, Geoffrey Rush, Hans Matheson, Uma Thurman și Claire Danes. O ecranizare fidela a binecunoscutului roman cu același nume al lui Victor Hugo. Este o poveste despre onoare, dragoste și obsesie, care se desfășoară în Franța, pe fundalul dramatic al secolului XIX-lea. Jean Valjean, este condamnat la ani grei de ocna pentru furtul unei bucăți de pâine și, când reușește sa evadeze, e nevoit sa se ascundă de necruțătorul inspector Javert. Totuși, în ciuda suferințelor indurate pe nedrept, Valjean nu se lasă copleșit de ura și are tăria de a deveni un om cu adevarat bun, muncind cinstit și având grija de o fata orfana. … O alta varianta buna al acestei povesti este serialul TV din 2 000, cu Gérard Depardieu, John Malkovich și Virginie Ledoyen în rolurile principale. Regia: Josée Dayan.
- David Copperfield (1999) – Regia: Simon Curtis. Cu Daniel Radcliffe, Colin Farrell și Maggie Smith. Dupa romanul cu același nume al lui Charles Dickens. … Orfan de tata la vârsta de 10 ani, David Copperfield, zis si Davy (Daniel Radcliffe), va cunoaşte asprimea tatălui său vitreg (mister Edward Murdstone) şi a surorii acestuia (miss Jane Murdstone), oameni meschini şi fără inimă. Nesuportându-l în cadrul familiei, David va fi îndepărtat de aceştia. Mai întâi, fu trimis de la Blunderstone (comitatul Suffolk, unde locuiau), la o şcoală din apropierea Londrei, condusă de mister Creakle, iar apoi, după moartea mamei sale, fu silit să lucreze la firma tatălui său vitreg aflată pe malul Tamisei, ca spălător de sticle, cu 6 șilingi pe săptămână. Simţindu-se părăsit de toţi, ca un copil al nimănui, Davy va pleca în căutarea mătuşii lui, pe nume Betsey Trotwood (Maggie Smith), care locuia în Dover. De acum înainte, mătuşa va fi aceea care se va îngriji de educaţia lui, suportând cheltuielile de școlarizare şi întreţinere. Va urma şcoala doctorului Strong, din Canterbury şi va locui în casa avocatului Wickfield. Este un film care emana multa emoție.
- O iubire de neuitat (2002) – Regia: Adam Shankman. Cu Mandy Moore și Shane West. Dupa un roman de Nicholas Sparks. … Landon Carter (Shane West) și prietenii săi sunt cei mai cool puști dintr-un liceu, din Beaufort. Poartă haine la moda, conduc mașini luxoase și intră în bucluc atât cât să-și asigure reputația de rebeli. Jamie Sullivan (Mandy Moore) e opusul lor. Nimic nu pare cool la ea. Este fiica preotului și poartă aceleași haine în fiecare zi. Însa îndură glumele lui Landon și a prietenilor săi cu zâmbetul pe buze, cântă în corul bisericii si poartă întotdeauna o Biblie la ea. Ambiția ei este „să asiste la un miracol”. Atunci când o farsă a lui Landon și a găștii sale se termină cât se poate de prost, directorul îl condamnă pe băiat să aibă grijă în weekend-uri de un elev necăjit și să lucreze la piesa școlii. Activități în care e și Jamie implicată. De atunci cei doi petrec din ce în ce mai mult timp împreună. Landon devine intrigat de candoarea fetei care vede frumosul în toate și are o încredere nelimitată în oameni și în lume. Curând, băiatul descoperă că s-a îndrăgostit de fermecătoarea marginalizată, pe care el și prietenii săi obișnuiau s-o ostracizeze zilnic. Atunci când circumstanțe potrivnice le amenință dragostea, cum ar fi sănătatea lui Jamie, Landon rămâne de partea ei și încearcă s-o ajute să-și îndeplinească visele.
- El Dorado (2010) – Regia: Terry Cunningham. Cu Shane West, Luke Goss și Natalie Martinez. Este un film ce are ca principal subiect căutarea fantasticului oraș de aur incas, El Dorado. Jack Wilder (Shane West) este un căutător de comori ce reușește sa pună mana pe jurnalul episcopului ce s-a ocupat de convertirea băștinașilor din America Latina la creștinism. In acest jurnal Jack descoperă o serie de indicii ce ii arata un nou drum spre El Dorado. Urmărind un astfel de indiciu Jack ajunge într-o peșteră ce ii oferă noi indicii, însă în timp ce studia aceasta harta este atacat de Colonelul Sam Grissom (Luke Goss), un fost militar britanic devenit mercenar, ce dorește jurnalul deținut de Jack. In urma confruntării dintre cei doi, Jack reușește sa scape dar este prins de armata și aruncat în temniță. Salvarea lui Jack vine din partea Mariei Martinez (Natalie Martinez), fosta lui iubita, ce lucrează la institutul de istorie și care reușește sa-l scoată din închisoare. Jack ii explica ce a descoperit și împreună pleacă în căutarea „orașului de aur”. Din păcate pentru ei, Colonelul Sam Grissom este pe urmele lor și nu se va opri pana nu va obține ce și-a propus. Va reuși Jack sa descopere El Dorado sau acesta se va dovedi a fi doar o legenda?
- Romeo și Julieta – Am văzut trei variante al acestei povesti nemuritoare de William Shakespeare: primul este din 1968, cu Michael York și Lawrence Olivier, regia Franco Zeffirelli; al 2-lea este din 1996, cu Claire Danes și Leonardo DiCaprio, regia Baz Luhrmann și al 3-lea este din 2013, cu Hailee Steinfeld și Douglas Booth în rolul celor doi îndrăgostiți, regia: Carlo Carlei. Toate variantele au avut câte ceva care mi-a plăcut. Deși, in fiecare film lipsește câte un pasaj din carte, ori au fost adăugate alte pasaje (cum ar fi în ultimul film), toate respecta cât de cât cartea. Va recomand sa o citiți ca sa puteți face diferența mai bine. … Prima și ultima varianta respecta epoca, locația (Verona) și versurile din opera lui Shakespeare. Diferența o face jocul actoricesc, decorurile și finalul filmelor. In primul film actorii sunt mult mai pasionali. In ultimul film este mai multa culoare datorita decorurilor opulente, iar celor doi îndrăgostiți li se permite sa-și ia adio unu celuilalt. … Filmul din ’96, cu Leonardo DiCaprio, respecta doar versurile și locația. Acesta este un film modern. Cele doua familii sunt traficanți de arme (sau droguri, sau ambele … nu mai știu exact), poarta cămăși hawaiene și au mașini de lux. Deși acest film se desfășoară în actualitate, Romeo și Julieta rămâne aceeași poveste, dincolo de timp, a unei iubiri imposibile. In plus, nu poți sa nu ramai indiferenta la frumosul Romeo cu par auriu. 😀
- My fair lady (1964) – Regia: George Cukor. Cu Audrey Hepburn, Rex Harrison și Wilfrid Hyde-White. Filmul este inspirat după mitul lui Pygmalion, care spune ca el a fost un sculptor cipriot ce s-a îndrăgostit de propria operă, o femeie din fildeș. El s-a rugat lui Venus (Afrodita, zeița frumuseții), sa-i dea viață sculpturii. Din milă, ea ia îndeplinit dorința. Din uniunea lui Pygmalion cu femeia din fildeș a rezultat un fiu, numit Pathos („suferință” în greaca). … Eliza Doolittle (Audrey Hepburn) este o tânără care își câștigă existenta vânzând flori pe strada. Accentul stricat și pronunția incorecta a fetei atrage atenția unui trecător – un lingvist cunoscut, profesorul de fonetica Henry Higgins (Rex Harrison). Încrezător în metodele sale, Higgins se lauda ca poate sa scoată o lady din îndărătnica florăreasă. Întărâtată, Eliza merge la casa profesorului, dorind sa învețe. Insa ajunge subiectul unui pariu intre Higgins și prietenul sau, colonelul Pickering (Wilfrid Hyde-White). In sase luni fata trebuie sa apară la Balul Ambasadei asa ca, imediat, este supusa la epuizante exerciții fonetice, zilnic. Ca răsplată pentru reușita neașteptată asupra câtorva fraze elementare, Eliza este prezentata aristocrației la cursele de cai. Acolo, ea face impresie prin eleganta, dar și prin relatări nelalocul lor. Apoi urmează balul. In urma balului, Eliza stârnește admirație și curiozitate. Pariul este câștigat. Dar Higgins își da seama ca „s-a îndrăgostit de propria operă”. … Un musical ce nu trebuie ratat.
- Mic dejun la Tiffany (1961) – Regia: Blake Edwards. Cu Audrey Hepburn, George Peppard și Patricia Neal. … În New York-ul anilor ’60, Holly Golightly (Audrey Hepburn), o tânără frumoasă și sofisticată, duce o viață ușoară și fără obligații. Menținându-și un aer de copil, dar în același timp purtând cele mai frumoase ținute și accesorii Givenchy. Ea își irosește timpul participând la întâlniri și petreceri pretențioase, în așteptarea unei căsătorii cu un domn înstărit. Insa ea se alege doar cu cadourile pe care aceștia i le fac. Viața lipsită de griji a lui Holly este dată peste cap în momentul în care îl întâlnește pe Paul Varjak (George Peppard), noul ei vecin. El este un tânăr care visează să ajungă un scriitor de succes. Până atunci este întreținut de o femeie mai în vârstă, dar bogată (Patricia Neal). Între cei doi tineri se leagă o prietenie strânsă, care tinde să se transforme în dragoste, sentiment care amenință să distrugă echilibrul șubred al vieții pe care ei o duc. … Un film de văzut și de revăzut.
- Șarada (1963) – Regia: Stanley Donen. Cu Audrey Hepburn, Cary Grant și Walter Matthau. In acest film, Audrey Hepburn joacă rolul proaspetei văduve, Regina Lampert. Ea se vede prinsă la mijloc într-un joc vicios după ce răposatul ei soț i-a lăsat o singură moștenire: o datorie de un sfert de milion de dolari. … Cu toate ca situația este una dramatică, perspectiva cu care regizorul pune totul în scenă este una plina de suspans şi, pe alocuri, foarte amuzantă. Interesant a fost să îl văd pe Walter Matthau tânăr, în rolul unui fals avocat, Hamilton Bartholemew. Singurul rol pe care l-am văzut a fost cel din 1993, al bătrânelul simpatic căruia „Dennis, pericol public”, ii făcea zile fripte. … Secretul filmului „Șarada” constă în felul subtil în care sunt inserate scenele amuzante în conținut. Râsetele sunt provocate colateral și nu în mod intenționat. Totul se petrece la un nivel foarte elegant, sofisticat și destul de inteligent încât să nu îți treacă prin cap cine e cel ce a furat banii respectivi, ori cine este ucigașul soțului tinerei văduve, prin urmare îl recomand din tot sufletul.
- Funny face (1957) – Regia: Stanley Donen. Cu Kay Thompson, Fred Astaire și Audrey Hepburn. In acest film, Audrey Hepburn se afla la primul ei muzical, alături de regizorul Stanley Donen, cu care va mai colabora câțiva ani mai târziu, în filmele Charade și Two for the road. Stanley Donen a mai colaborat cu Fred Astaire în „Singin’ in the rain” (Cântând în ploaie) …. Jo (Audrey Hepburn) este o tânără visătoare și naiva, preocupata de filozofie și care lucrează într-o librărie. Într-o zi, librăria este luata cu asalt de echipa unei reviste de moda pentru femei, Quality, pentru o ședință foto. Fotograful acestei reviste, Dick Avery (Fred Astaire) observa frumusețea și delicatețea lui Jo și ii propune sa devina imaginea revistei. Numarul de dans al lui Audrey Hepburn într-o cafenea din Paris este senzaționala! La fel de senzațional mi s-a părut și numărul de dans a lui Fred Astaire sub balconul lui Audrey Hepburn.
- Cum sa furi un milion (1966) – Regia: William Wyler. Cu Peter O’Toole, Audrey Hepburn și Hugh Griffith. Provenită dintr-o familie de falsificatori de artă, Nicole Bonnet (Audrey Hepburn) dorește să recupereze dintr-un muzeu din Paris o statuie pretinsă a fi sculptată de Benvenuto Cellini (1500-1571), dar care era doar o imitație reușită realizată de bunicul ei. Obiectul de artă urma să fie supus unui test de autenticitate, ce ar fi compromis numele Bonnet și ar fi creat prejudicii materiale familiei. Întâmplător îl cunoaște pe Simon Dermott (Peter O’Toole), care se da drept hot de obiecte de arta, când el era, de fapt, un expert în prinderea falsificatorilor. Simon, însă, se îndrăgostește de Nicole și va face o excepție de la regula pentru ea. Va face tot posibilul sa-i scape familia de rușinea asta, atunci când ea ii va cere sa fure propria statuie din muzeu. Subiectul este foarte interesant, documentat și bine realizat. Filmul este fermecător grație celor doi actori mari din rolurile principale: Audrey Hepburn și Peter O’Toole. Intriga polițistă este îmbinată cu o poveste de dragoste ca-n vremurile de aur ale cinematografiei americane. Filmul merită văzut și revăzut atât pentru inteligența intrigii, cât și pentru farmecul irezistibil al celor doi mari actori.
- Vacanta la Roma (1953) – Regia William Wyler. Cu Audrey Hepburn, Gregory Peck și Eddie Albert. Audrey Hepburn joaca rolul unei prințese moderne, care se răzvrătește împotriva obligațiilor sale regale și explorează Roma pe cont propriu. Ea îl cunoaște pe Gregory Peck, un ziarist american dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate. El se preface că nu îi cunoaște adevărata identitate, dar planul lui este dat peste cap când cei doi se îndrăgostesc. Eddie Albert contribuie la încărcătura de umor a filmului, în rolul prietenului și cameramanului lipsit de griji al lui Peck. … Această comedie romantică va rămâne unul dintre cele mai savuroase filme ale tuturor timpurilor, iar Audrey Hepburn este și va fi una din actrițele sufletului meu, datorita frumuseții, candorii (delicateții) și naturaleții emanate. Ea a fost o femeie puternica, care a știut sa treacă frumos prin viata și sa lase numai admirație în urma ei. Este probabil cea mai frumoasa femeie din toate timpurile, un model de eleganta pentru orice femeie, o adevărată doamna și o actriță de legenda. Mi-a plăcut toate filmele cu ea. Vi le recomand pe toate, nu doar pe cele puse aici.
- Așteaptă până se întunecă (1967) – Regia Terence Young. Cu Audrey Hepburn, Efrem Zimbalist Jr., Richard Crenna, Jack Weston și Alan Arkin. … Inspirat dintr-o piesă de teatru a lui Frederick Knott, filmul prezintă încercările a trei bandiți de a pune mâna pe o păpușă care conținea heroină pură. Ei bănuiau că se află în casa fotografului Sam Hendrix (Efrem Zimbalist Jr.). Cei trei, concep un plan complicat cu scopul de al trimite pe fotograf într-un alt oraș, sub un fals pretext și a pătrunde în casă. Vor să o convingă pe Susy, soția oarba a fotografului, să le dea păpușa, fără să o omoare. Au considerat că, oarbă fiind, este o „pradă ușoară”. O dată cu intrarea în casa și așteptarea lui Susy „să se întunece” începe adevărata acțiune a filmului. Ei nu s-au așteptat ca femeia să le țină piept atât de inteligent.
- Lawrence al Arabiei (1962) – Regia: David Lean. Cu Peter O’Toole, Omar Sharif, Anthony Quinn, Alec Guinness și Arthur Kennedy. … Filmul este biografia lui T. E. Lawrence (Peter O’Toole), un tânăr locotenent în armata britanică, în timpul Primului Război Mondial. Aventurierul T. E. Lawrence întreprinde sa unească triburile arabe și sa le obține independența de Imperiul Otoman. De aici vine și denumirea lui de „Lawrence al Arabiei”. El se împrietenește cu Ali Ben El Kharish (Omar Sharif) și Auda abu Tayi (Anthony Quinn), doi dintre conducătorii revoltei și reușește să coaguleze, prin forță și diplomație, triburile arabe, inclusiv pe cele ale prințului Feisal (Alec Guinness), liderul unei armate Arabe. Lawrence decide să stea mereu lângă Feisal și să-l ajute atât cât poate. Aventurile lui sunt descrise de jurnalistul Jackson Bentley (Arthur Kennedy). Pentru câțiva ani, armata, în fruntea căreia se impune, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru statul turc. Britanicii îl folosesc pentru controlul zonei Suezului, pentru ca ulterior, văzând succesele repurtate de arabi, să îi considere aliați. După încheierea războiului devine evidentă imposibilitatea menținerii unității triburilor, astfel că Lawrence sfârșește prin a se retrage din viața publică.
- Regina desertului (2015) – Regia: Werner Herzog. Cu Nicole Kidman, James Franco, Damian Lewis, Robert Pattinson. Exploratoare, arheolog, scriitoare, spioana (fără voia ei) și diplomata, cu o influență covârșitoare asupra Orientului Mijlociu de acum un veac, Gertrude Bell (Nicole Kidman) a avut un rol extrem de important în modernizarea statelor Irak și Iordan. Ea a devenit un negociator important între numeroasele triburi din Orientul Mijlociu și puterea britanică. Iubită de localnici și respectată de imperiu, Bell a devenit una dintre cele mai puternice femei ale acestei perioade a istoriei. De aici și denumirea de Regina neîncoronată a desertului.
- Elizabeth (1998) – Regia: Shekhar Kapur. Cu Cate Blanchett, Daniel Craig, Joseph Fiennes și Christopher Eccleston. Elizabeth Tudor (Cate Blanchett) a fost o femeie foarte moderna. Fiica lui Henry VIII și a lui Anne Boleyn, proclamata Regina Angliei în 1558, Elizabeth avea o fire independenta și o voință de fier. Ea a domnit într-o epoca dominata de bărbați, iar trădările și conspirațiile au pus-o adeseori la încercare atât ca femeie, cât și ca monarh. Filmul istoric “ELIZABETH” are în centrul atenției viata lui Elizabeth de când era prințesă și începutul domniei ei în calitate de regina.
- Omul cu masca de fier (1998) – Regia: Randall Wallace. Cu Leonardo DiCaprio, Gabriel Byrne, John Malkovich, Gérard Depardieu, Jeremy Irons, Judith Godrèche și Peter Sarsgaard. După romanul lui Alexandre Dumas Sr. … In 1662, în timp ce parizienii se lupta cu sărăcia și foametea, tiranul Louis XIV (Leonardo DiCaprio) risipește averea regatului în războaie inutile și femei tinere. Insa, departe de ochii tuturor, într-o închisoare bine păzită și cu o masca de fier pe fata, trăiește fratele geamăn al regelui, Philippe (dublu rol, Leonardo DiCaprio). Daca acest secret ar fi divulgat, ar zdruncina tronul tiranului. Din vechea garda a tatălui sau, doar D’Artagnan (Gabriel Byrne) a rămas fidel lui Louis XIV. Athos (John Malkovich), Porthos (Gérard Depardieu) și Aramis (Jeremy Irons), camarazii de arme și prieteni de-o viata ai lui D’Artagnan, s-au retras de mult din viata publica. Dupa ce Louis XIV o remarca pe Christine (Judith Godrèche), acesta va face tot ce-i sta în fire pentru a-l îndepărta pe logodnicul ei, Raoul (Peter Sarsgaard), de seducătoarea fată. El este trimis pe front, fapt care ii va fi fatal. Profund tulburat de moartea fiului sau, Athos ii va reuni pe vechii săi tovarăși și va pune la cale o conspirație, prin care urmărește înlocuirea tiranului Louis XIV cu fratele sau geamăn. Un singur obstacol mai au de înfruntat: D’Artagnan, care are de ales intre fidelitatea fata de rege și datoria fata de o veche prietenie.
- Mănâncă, roagă-te, iubește (2010) – Regia Ryan Murphy. Cu Julia Roberts și James Franco. … Liz Gilbert (Julia Roberts) este o femeie modernă pornită într-un periplu prin lumea largă, de-a lungul căruia speră să se regăsească și să se împace cu sine. Aflată la răscruce de drumuri, după un divorț, Gilbert își ia un an de pauză de la slujbă și se decide să evadeze din viața sa obișnuită și confortabilă, riscând totul. În timpul călătoriei sale prin locuri exotice minunate, ea se bucură de experiențe simple cum ar fi să mănânce mâncare italienească în Italia, să se roage în India, și la final, să se bucure în mod neașteptat de pacea și echilibrul unei iubiri, în Bali. Inspirat după o poveste adevărată, „Mănâncă Roagă-te Iubește” dovedește că există mai multe feluri în care poți să rupi monotonia ducându-te să vezi lumea. Mi-a plăcut foarte mult povestea, peisajele și actorii. Merita văzut. Totuși sa nu va așteptați la acțiune. Este o biografie care poate fi văzută în serile liniștite, alături de cineva drag.
- Cronicile din Narnia (2005-2008-2010) – Regia Andrew Adamson și Michael Apted (2010). Cu Georgie Henley, William Moseley, Skandar Keynes, Anna Popplewell, Liam Neeson și James McAvoy. … Primul film începe cu patru mici aventurieri care se joaca „de-a v-ați ascunselea”, în casa de la țara a unui bătrân profesor. Ei dau peste un șifonier. Intrând pe ușa șifonierului, părăsesc Londra celui de-al doilea război mondial și pătrund într-un regat de basm, numit Narnia. Acolo, totul pare fermecat: animalele pădurii vorbesc și pe dealuri colindă făpturi mitologice. Dar ținutul Narnia a fost blestemat să sufere o iarnă vesnica, sub domnia Vrăjitoarei Albe, Jadis. Ajutați de conducătorul de drept al Narniei, înțeleptul leu Aslan, cei patru copii Pevensie își vor descoperi propriile puteri și vor conduce Narnia într-o bătălie pentru eliberarea de sub sclavia glacială a Vrăjitoarei. … Continuând povestea din prima peliculă, „Cronicile din Narnia: șifonierul, leul și vrăjitoarea”, filmul păstrează șirul întâmplărilor. Dupa aproape 1300 de ani, Vremea de Aur a Narniei s-a stins, devenind o simplă legendă. Numarul animalelor magice, vorbitoare și a făpturilor mitice s-au micșorat. Puternicul leu Aslan nu a mai fost văzut de o mie de ani. Acum, în ținutul Narnia domnesc o rasă de oameni, numiți telmarnienii, conduși de nemilosul Rege Miraz. Tânărul moștenitor al tronului telmarnian, Caspian, abia a reușit sa scape din „ghearele” unchiului sau care-l vroia mort, și vrea să elibereze Narnia de sub tirania lui. Pentru asta are nevoie de ajutorul celor patru frați, Peter, Susan, Edmund și Lucy Pevensie. Ei sunt chemați din nou în Narnia pentru a o elibera de sub tirania Regelui Miraz si al ajuta pe printul Caspian sa își recapete locul de drept. In revolta lor se alătură: un pitic curajos, Trumpkin; un șoricel vorbitor îndrăzneț, Reepicheep, și un Pitic Negru pe nume Nikabrik. … In ultima parte a acestei trilogii, Lucy și Edmund Pevensie se întorc în Narnia împreună cu verișorul lor, Eustace. Peter și Susan nu vor mai putea intra Narna, pentru ca au crescut. Cei trei îl vor întâlni pe Printul Caspian și vor porni într-o călătorie lunga, la bordul navei regale, The Dawn Treader. Aventurile lor maritime implică găsirea și recuperarea celor șapte săbii. Săbiile, odată ajunse pe masa lui Aslan (voce: Liam Nesson), vor scăpa Narnia de un rău fără margini.
- Busola de aur (2007) – Regia: Chris Weitz. Cu Dakota Blue Richards, Daniel Craig și Nicole Kidman. Bazat după primul roman din seria „Materiile Întunecate” a lui Philip Pullman: ”Luminile Nordului. Busola de aur”. Din păcate, nu va fi nici o continuare. Biserica Catolica a oprit continuarea seriei, zicând ca „promovează ateismul”. … Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) este o fetita de 12 ani, care trăiește în Jordan College. Ea este mereu în căutarea aventurii, împreună cu prietenul sau credincios Roger (Ben Walker) și daemonul Pantalaimon (vocea lui Freddy Walker). El este un spiridus, ce își schimba permanent înfățișarea animalica și este un fel de voce a rațiuni pentru Lyra. Insa, lumea se afla în schimbare. Unchiul ei, Lord Asriel (Daniel Craig), se pregătește sa facă o excursie la Cercul Polar, pentru a studia un element misterios, numit Dust. Dar Magisterium e dispus sa facă orice pentru a-l opri, inclusiv sa închidă Jordan College. In același timp, zvonurile în legătură cu răpirea unor copii și ducerea lor în ținuturile nordice, devin dureros de reale odată cu dispariția lui Roger. Când la colegiu apare o noua profesoara, Marisa Coulter (Nicole Kidman), Lyra descoperă ca a fost atrasa într-o capcana și ca e momentul sa fuga. Marisa voia sa fure Busola de Aur, un obiect fermecat menit sa spună adevarul, sa arate ceea ce alții încearcă sa ascundă și sa prevadă viitorul. Lyra pornește într-o lunga călătorie pentru a-l salva pe Roger, al găsi pe unchiul ei și a zadarnici intențiile celor din Magisterium. Continuarea o aflați voi … .
- Eragon (2006) – Regia: Stefen Fangmeier. Cu Edward Speleers, Sienna Guillory, Garrett Hedlund, John Malkovich și Jeremy Irons. Filmul este inspirat după romanul cu același nume al lui Christopher Paolini. Din păcate nici la acest film nu va mai fi o continuare. … Atunci când Eragon (Edward Speleers), băiatul unui fermier sărac, descoperă în pădure o piatră albastră minunat șlefuită, bucuria lui nu cunoaște margini. Tot ce poate crede este că va reuși să cumpere toată iarna de mâncare pentru familia lui. Dar piatra se dovedește a fi un ou de Dragon, iar oul se va sparge, din el ieșind Saphira, o Dragoniță care este legată într-un fel magic de Eragon. El a devenit astfel moștenitorul unui destin misterios. În curând el va fi prins într-o aventură cum nu și-ar fi putut imagina cu doar câteva zile în urmă. Dușmani fără de număr îi pornesc pe urme, iar singurele lui ajutoare sunt o sabie veche și sfaturile unui povestitor bătrân pe nume Brom (Jeremy Irons). Iar lumea pe care trebuie să o înfrunte este una a magiei și a puterilor nebănuite.
- Cocoșatul de la Notre Dame – Primul film, din 1956, reînvie cu putere nemuritoarea capodopera a lui Victor Hugo. Filmul este regizat de Jean Delannoy și il are în prim plan pe Anthony Quinn în rolul lui Quasimodo, un clopotar diform și pe Gina Lollobrigida în rolul frumoasei țigănci Esmeralda. Monstruosul clopotar de la Notre-Dame, Quasimodo, se îndrăgostește de frumoasa țigancă Esmeralda, în ciuda opreliștilor lui Claude Frollo (Alain Cuny), ministru depravat și crud care se afișa în sfânt. … Mi-a plăcut și varianta animata, din 1996, a acestei povesti celebre, în regia lui Kirk Wise și Gary Trousdale. Cu vocile lui Tom Hulce (Quasimodo), Demi Moore (Esmeralda) și Derek Jacobi (Dom Claude Frollo).
- Tatal miresei (1950) – Regia: Vincente Minnelli. Cu Spencer Tracy, Joan Bennett, Elizabeth Taylor și Don Taylor. Stanley Banks (Spencer Tracy) își amintește ziua în care Kay (Elizabeth Taylor), fiica lui, s-a căsătorit. Începând cu momentul în care și-a anunțat logodna și terminând cu ziua nuntii, filmul prezintă surprizele și dezastrele pregătirii acestei căsătorii. Filmul este o comedie care merita sa fie re/văzută și după atâția ani de la apariție. Am ras mult și mi-a plăcut sa o vad pe Elizabeth Taylor mireasa. Arata splendid.
- National Velvet (1944) – Regia: Clarence Brown. Cu Elizabeth Taylor și Mickey Rooney în rolurile principale. Micuța Velvet, fiica unei familii înstărite din Sussex, iubește foarte mult caii. Câștigând la loterie un cal, îl convinge pe Taylor, tânărul argat, fost jocheu, sa o antreneze pentru cursa Grand National. Acest film marchează debutul lui Elizabeth Taylor în cinematografie. Avea numai 12 ani.
- Cleopatra (1963) – Regia Joseph Mankiewicz. Cu Elizabeth Taylor, Rex Harrison și Richard Burton în rolurile principale. Filmul văzut de mine pe PC, a fost împărțit în doua părți, a câte doua ore fiecare. In prima parte este vorba despre povestea reginei Cleopatra a VII-a a Egiptului (Elizabeth Taylor), o feroce luptătoare în slujba propriei puteri, care se folosește de tensiunile din interiorul Imperiului Roman pentru a-și stabiliza forța. Vizitata în Egipt de Cezar (Rex Harrison), cei doi au o aventura în urma căreia regina rămâne însărcinată. Pretinzând un loc alături de Cezar, la conducerea Imperiului, Cleopatra vizitează Roma. Cezar este ucis, însă, înainte de a se lua vreo decizie. In partea a doua este vorba despre povestea ei de dragoste cu Marc Antoniu (Richard Burton), mana dreapta a lui Cezar. El îl răzbună pe Cezar pedepsindu-i la moarte pe cei care l-au ucis. Insa el nu reușește sa tina pasul cu ambițiile Cleopatrei și toată Roma se întoarce împotriva lor. Decorurile și costumele sunt impresionante.
- Îmblânzirea scorpiei (1967) – Regia Franco Zeffirelli. Cu Elizabeth Taylor și Richard Burton. Baptista, un bogat și popular negustor din Padova, anunță ca frumoasa mezina a familiei, Bianca, va rămâne necăsătorită pana în ziua în care Katharina, o adevărată scorpie, își afla perechea. Un film care merita văzut și după atâția ani de la apariție.
- Pe malul marii (2015) – Regia: Angelina Jolie. Cu Angelina Jolie și Brad Pitt. … Cuplul sosit pe o plaja din Franța ascunde multa durere și încearcă, prin aceasta vacanta, sa-și revină după aceste evenimente tragice: pierderea a doua sarcini în decurs de 2 ani. Ghinionul de a nu putea procrea și înaintarea în vârstă o duce pe Angelina în pragul depresiei și a deznădejdii, fiind la un pas de sinucidere câteodată. Brad este și el terminat psihic, nereușind sa mai așterne pe hârtie gândurile care l-ar putea ajuta sa redevina scriitorul mare de alta data. Pentru a putea uita și trece mai ușor peste comportamentul obscur și frivol al soției sale cade în patima băuturii. Cei doi fac eforturi disperate de a redeveni cuplul fericit de odinioară. Într-o zi, ei descoperă o gaura, destul de mare, în peretele camerei de hotel, și încep sa spioneze în voie și nestingheriți de nimeni un cuplu tânăr. Cei din urma erau proaspeți căsătoriți și foarte activ sexual. Angelina are idei mișelești și nocive, dorind sa distrugă fericirea acelor tineri, doar de ciuda ca ea nu poate avea copii. Aproape reușește însă finalul este extrem de sugestiv și reușit, ea recunoscând acest lucru.
- Cavalerii mesei rotunde (1995) – Regia Jerry Zucker. Cu Sean Connery, Richard Gere și Julia Ormond. Povestea regelui Arthur și a Cavalerilor Mesei Rotunde a constituit întotdeauna un subiect inepuizabil pentru regizorii interesați de subiecte istorice. De aceasta data, regizorul care a regizat și filmul Ghost, a readus în prim plan legenda regelui Arthur văzută din perspectiva cavalerului Lancelot (Richard Gere) și a creat un film cu iz de basm. … Lancelot călătorește spre Camelot și o salvează de doua ori pe Lady Guinevere (Julia Ormond) din mâinile unor ticăloși. Întâmplările acestea vor fi fatale pentru cei doi, deoarece, fără sa-și dea seama se vor îndrăgosti fără scăpare. Arthur (Sean Connery) ii este recunoscător tânărului cavaler și-l primește pe Lancelot în Camelot, nebanuind ca acesta este îndrăgostit de femeia cu care urmează sa se căsătorească curând. Lady Guineve are de ales intre dragostea pentru regele Arthur, pe care-l iubește și-l respecta, și iubirea tumultoasa pentru cavalerul Lancelot, pe care încearcă sa o tina în frâu. Regele Arthur nu bănuiește nimic și nu pune nici un moment la îndoiala loialitatea celor doi, dar va veni un moment în care își va da seama ca încrederea sa nețărmuită i-a fost înșelată. Cum vor evolua lucrurile în acest triunghi amoros și cu cine va rămâne frumoasa Lady Guineve, veți afla urmărind filmul. O poveste impresionanta despre devotament, curaj, încredere și dragoste adevărată.
- Odiseea (1997) – Regia Andrey Konchalovskiy. Cu Armand Assante, Isabella Rossellini, Irene Papas, Greta Scacchi, Geraldine Chaplin, Christopher Lee, Bernadette Peters, Vanessa Williams. O ecranizare fidela a Odiseei lui Homer, realizata cu efecte speciale excepționale și în locații incredibile. Un lung sir de evenimente ce te învață sa ai răbdare și sa perseverezi, sa-ți onorezi protectorii și sa nu dai vina pe soarta atunci când ești pus la încercare. Filmul repovestește călătoria intreprinsa de Ulise (Armand Assante), care supraviețuiește pe parcursul a 15 ani la tot felul de încercări din partea zeilor mânioși. Pentru a se întoarce acasă, la iubita lui soție, Penelope (Greta Scacchi), Ulise trebuie sa învingă Ciclopii, sa călătorească prin Infern și nu în ultimul rând sa reziste ispitelor vrăjitoarei Circe (Bernadette Peters).
- Good Will Hunting (1997) – Regia Gus Van Sant. Cu Matt Damon, Stellan Skarsgaard, Ben Affleck și Robin Williams. … Will Hunting (Matt Damon) este un tânăr cu probleme comportamentale, care spală coridoarele unei universități pentru a câștiga un ban. Dar, într-o zi rezolva pe tabla o problema de matematica, fără sa-l vadă nimeni. Uluit de soluția găsită și de faptul ca nimeni nu îndrăznește sa o revendice, prof. Lambeau (Stellan Skarsgaard) se hotărăște sa îl găsească pe autor. El descoperă ca Will este geniul care a rezolvat problema și refuza sa-l mai lase sa-și irosească viata. Numai ca Will nu vrea sa fie salvat. Dimpotrivă. Pe cât e de genial, pe atât e de încăpățânat și încrâncenat sa rămână acolo unde considera ca ii e locul: alături de prietenii lui, într-o viata fără ambiții și în care multe se rezolva cu pumnii, nu cu mintea. Nici măcar prietenul lui cel mai bun, Chuckie (Ben Affleck), nu reușește sa-l convingă sa nu dea cu piciorul șansei. Will nu considera ca ar avea ceva de demonstrat despre el însuși, sau ca ar merita ceva mai bun de la viata. Insa, ca sa evite un nou conflict cu politia, el accepta sa meargă la un psiholog și sa ia cursuri de matematica. Sirul de întâlniri dezastruoase cu psihologii se termina în mod fericit cu dr. Sean McGuire (Robin Williams), care are și el un trecut plin de cicatrici, dar găsește calea de a deschide carapacea în care Will își ascunsese geniul și dorința de a trai pe măsura lui.
- The magic of belle isle (2012) – Regia Rob Reiner. Cu Morgan Freeman, Emma Fuhrmann, Madeline Carroll, Virginia Madsen. Petrecându-și vara în pitoreasca stațiune Belle Isle, aflată pe malul unui lac superb, scriitorul bătrân, ursuz și alcoolic Monte Wildhorn (Morgan Freeman), aflat in scaunul cu rotile, își regăsește plăcerea de a trăi devenind un mentor pentru toți cei din jur. In felul acesta își reinvie entuziasmul pentru scris. Povestea este minunată, vibrantă și inspiratoare, având parte de o interpretare superbă a inegalabilului actor Morgan Freeman. Un basm fără vârstă despre plăcerea de a trăi, despre stimularea imaginației și despre puterea de a aduce un strop de fericire celor din jurul tău.
- Ultimul samurai (2003) – Regia Edward Zwick. Cu Tom Cruise și Ken Watanabe. … Căpitanul Nathan Algren (Tom Cruise) este un om în derivă. Luptele care le-a purtat par acum distante și frivole. Dupa Războiul Civil, lumea s-a schimbat. Pragmatismul a înlocuit curajul, propriul interes a luat locul sacrificiului și onoarea nu poate fi găsită nicăieri. In alta parte, un alt soldat își caută drumul într-o viată care se va distruge imediat. El este Katsumoto (Ken Watanabe), ultimul conducător al unei străvechi seminții de războinici, Samurai. Într-o perioada în care ideile moderne s-au impus în vestul Americii, aceștia au pus stăpânire și pe Japonia tradițională. Împăratul Japoniei este atras de interesele americane, care doresc piața japoneză în curs de dezvoltare. Asta amenință valorile și codurile prin care Samuraii au trăit și au murit timp de secole. In schimb, sfătuitorii Împăratului doresc eliminarea Samurailor. Dar Katsumoto nu va pleca fără să lupte. Drumurile celor doi luptători se întâlnesc atunci când tânărul Împărat îl angajează pe Algren să antreneze prima armată modernă a Japoniei. Insa, Algren este impresionat și influențat de întâlnirile lui cu Samuraii. Aruncat acum într-un teritoriu aspru și neprietenos, cu viata, soldatul american se găsește în centrul unei lupte epice și violente dintre două perioade și două lumi diferite, doar cu simțul onoarei care îl ghidează.
- Toamna la New York (2000) – Regia Joan Chen. Cu Richard Gere și Winona Ryder. … Filmul descrie aventurile sentimentale ale lui Will Keane (RICHARD GERE) din momentul în care o întâlnește pe Charlotte Fielding (WINONA RYDER). El este un seducător fără scrupule, care se apropie de vârsta de 50 de ani, iar ea are pe jumătate vârsta lui. Charlotte este o tânără de 21 de ani, nerăbdătoare sa traiască emoțiile vieții adulte. Will este interesat de ea, așteptându-se doar la o idila scurta. Dar ceea ce vor trai cei doi nu va fi deloc trecător. Dincolo de conflictul dintre generații și de filozofia de viata diferita, pe cei doi le va lega gustul dulce al senzualității și dorința de a trai o legătură trainica. In momentul în care Will încearcă sa evadeze din relație cu replica obișnuită despre faptul ca nu poate promite o viata întreagă împreună, Charlotte ii răspunde surprinzător, însă nu ii spune ca e pe moarte. Eliberați pe moment de limitele impuse de timp, Will și Charlotte trăiesc o aventura obișnuita; una care, pe toată durata toamnei, va dărâma ideile preconcepute ale lui Will despre femei, sex și responsabilitate. …
- Big Eyes. Ferestrele Sufletului (2014) – Regia Tim Burton. Cu Christoph Waltz și Amy Adams. Acest film biografic o prezintă pe Margaret Keane (Amy Adams), pictorița americană ce s-a bucurat de un fenomenal succes în anii ’50. Portretele ei scoate în evidență ochii supradimensionați. Insa erau vândute sub numele celui de al doilea soț, Walter Keane (Christoph Waltz). Artista va începe o bătălie legală pentru a-și putea semna lucrările cu propriul nume, iscând unul dintre cele mai faimoase procese din justiția americană.
- Frumușica (1990) – Regia Garry Marshall. Cu Richard Gere și Julia Roberts în rolurile principale. Comedie romantică devenită un simbol al poveștilor de dragoste cinematografice. … Edward Lewis (Richard Gere), un bărbat chipeș și bogat, care nu-și mai poate dori nimic de la viață, întâlnește întâmplător o femeie de moravuri ușoare, Vivian Ward (Julia Roberts), de care se îndrăgostește. Tânăra învață alături de el cum să se îmbrace, cum să mănânce elegant și cât de frumoasă este muzica de operă. Dar va dura acest incredibil vis de Cenușăreasă? Mi-a plăcut foarte mult și muzica de pe fundal, cantata de Roxette.
- Comoara națională 1 (2004) și 2 (2007) – Regia Jon Turteltaub. Cu Nicolas Cage, Sean Bean, Diane Kruger, Helen Mirren, Jon Voight și Justin Bartha. … In prima parte este vorba despre un jaf de înaltă clasă combinat cu o căutare disperată după o comoară străveche. Nicolas Cage interpretează rolul lui Benjamin Franklin Gates, un bărbat care și-a petrecut toată viața încercând să descopere comoara Templierilor. Ea se crede că ar fi fost ascunsă în America și de șase generații, familia Gates încearcă să o descopere folosindu-se de indiciile lăsate de Părinții Fondatori ai Americii. De această data, Ben Gates a aflat că există o hartă a comorii chiar pe spatele Declarației de Independență. Din păcate, ceea ce știe el au aflat și alții, printre care cel mai aprig dușman al lui, personaj interpretat de Sean Bean. Ben se confruntă acum cu o dilemă teribilă. Fie trebuie să fure cel mai sfânt simbol american, din locul unde se află foarte bine păzit, fie lasă prețiosul document și comoara în mâinile vânătorilor de comori fara scrupule. Gates desfășoară o cursă contra cronometru împotriva dușmanilor și, culmea, împotriva autorităților. Alături de el este prietenul Riley (Justin Bartha), un „vrăjitor” în ale tehnicii de vârf și atrăgătoarea, dar neștiutoarea Abigal Chase (Diane Kruger), muzeograf specializat în conservare la Arhivele Naționale Americane. … In cea de a doua parte, Ben și tatăl sau, profesorul universitar Patrick Gates (Jon Voight), descoperă o pagina din jurnalul asasinului lui Lincoln, John Wilkes Booth. Jurnalul a fost găsit asupra lui Booth, după ce acesta a fost ucis. Insa câteva pagini fuseseră rupte din el și nu au mai fost găsite niciodată … pana acum. In mod surprinzător, informațiile de pe pagina găsită par sa îl implice pe strămoșul lor, Thomas Gates, care ar fi conspirat pentru asasinarea Președintelui Lincoln. Ben trebuie acum sa colaboreze din nou cu fosta lui iubita, Abigail Chase și partenerul sau, Riley Poole, pentru aflarea adevărului istoric. Ei vor străbate locuri retrase și sacre precum: Washington, D.C., Paris, Londra și continentul american. In drumul lor spre aflarea adevarului istoric, Ben apelează la mama lui, profesorul de lingvistica Emily Appleton (Helen Mirren), spre consternarea lui tatălui Patrick. Cei doi sunt divorțați de 32 de ani. Emily este prinsa rapid de intriga, însă echipa nu este singura care urmărește aflarea adevărului. Mitch Wilkinson (Ed Harris), are și el o istorie de familie de dezvăluit. Insa ambițiile lui sunt mai putin nobile decât aflarea adevărului. Continuarea o aflati voi. …
- Robin Hood – Povestea lui Robin Hood e una dintre cele mai mari aventuri din istorie, o legendă care a supraviețuit 800 de ani și a generat câteva încarnări memorabile pe marile ecrane. … Prima varianta, din 1976, care merita menționată este cea cu Sean Connery și Audrey Hepburn în rolurile principale. In regia lui Richard Lester. Personajele sunt mature și mai înțelepte și regretă pierderea tinereții, în ciuda faptului că dragostea lor nu s-a estompat odată cu trecerea anilor. Interpretările strălucitoare ale lui Sean Connery și Audrey Hepburn, câteva momente de umor britanic, o luptă legendară între Robin Hood și șeriful de Nottingham (asemănătoare cu lupta între Ahile și Hector din legendele homerice) și finalul tragic în stil shakespearian al poveștii transformă „Robin and Marian” într-un film memorabil. … A doua varianta care mi-a plăcut este cea din 1991 (Robin Hood, prințul hoților), cu Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Sean Connery, Alan Rickman și Christian Slater. In regia lui Kevin Reynolds. Coloana sonora a filmului este interpretat de Bryan Adams. … Celebra legendă se întoarce sub chipul arătos al lui Kevin Costner pentru a se confrunta cu ticălosul prefect al Nottingham. Aventura e cât se poate de incitantă. Robin Hood, prințul hoților combină ritmurile rapide și captivante ale acțiunii epice cu o galerie de personaje dintre cele mai complexe, interpretate de mari actori ca Morgan Freeman („Seven”, etc), Christian Slater sau Mary Elizabeth Mastrantonio. … A treia varianta a fost cea din 2010, cu Russell Crowe, Cate Blanchett și Matthew Macfadyen. In regia lui Ridley Scott. Acesta a fost un pic mai întunecat și mai sângeros, dar la fel de frumos ca și precedentele.
- Tomb raider 1 (2001) și 2 (2003) – Regia Simon West și Jan de Bont. Cu Angelina Jolie, Daniel Craig, Jon Voight și Gerard Butler. … In prima parte este vorba despre găsirea celor doua jumătăți ale unui triunghi magic, numit triunghiul luminii, care-i da posesorului puterea totala de a controla timpul și spațiul. Noua misiune o conduce pe Lara Croft (Angelina Jolie) în lumi pline de mister, cum ar fi: Cambodgia și Siberia. Peisajele sunt spectaculoase, iar Angelina joaca foarte bine. … In partea a doua este vorba despre găsirea unui loc numit „Leagănul Vieții”, în care se afla celebra cutie a Pandorei. In paralel trebuie sa salveze lumea de la cel mai mare rău posibil. Aflata în fata unei mari provocări, curajoasa vânătoare de morminte călătorește în întreaga lume, într-o aventura spectaculoasa care o poarta prin locuri exotice precum Hong Kong, Kenya, Tanzania, Grecia și Marele Zid Chinezesc, demonstrându-și abilitățile fizice și curajul. … Ambele filme sunt inspirate după jocurile video ale copilăriei mele. In aceeași categorie de filme de aventuri intra și Indiana Jones cu Harrison Ford.
- Promisiunea (2014) – Regia Russell Crowe. Cu Russell Crowe în rol principal. … În deșertul australian, fermierul Connor (Russell Crowe) este celebru pentru modul în care găsește apă. Visul lui Connor este să-și crească bine cei trei fii. Dar viața lui este distrusă când, trimiși pe frontul de la Gallipoli, băieții nu mai dau nici un semn acasă. Connor va călători în Turcia pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu cei trei băieți.
- Jurassic Park 1, 2 și 3 (1993, 1997 și 2001) – Regia Steven Spielberg și Joe Johnston (ultimul film). Cu Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Joseph Mazzello, Julianne Moore. Trevor Morgan și Téa Leoni. … In prima parte este vorba despre Dr. Alan Grant (Sam Neill), dr. Ellie Sattler (Laura Dern) și Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) care sunt invitați de miliardarul excentric John Hammond (Richard Attenborough), pentru deschiderea unui nou parc de distracții pe o insulă din Costa Rica. Hammond reușise să cloneze dinozauri prin prelevarea de ADN din sângele supt de insectele preistorice și să pună bazele unei rezervații imense de animale preistorice. Dar, din păcate, sistemele de protecție ale parcului cedează și dinozaurii scapă de sub control, punându-i în pericol pe cercetători și pe nepoții lui Hammond. … 2. După patru ani de la încercarea nereușită de a crea un parc populat cu dinozauri, John Hammond îi mărturisește lui Ian Malcolm că mai există o insulă, despre care nu știe nimeni. Acolo au fost creați inițial dinozaurii de pe Nublar. Uitați de lume, dinozaurii au supraviețuit și au crescut în Atelierul B de pe Insula Serna și acum Hammond este nerăbdător să-și facă cunoscute realizările. Înainte ca totul să fie făcut public, Malcolm adună o echipă de cercetători pentru a vizita insula și a face cercetări la fața locului. Insa, ei descoperă un grup condus de nepotul lui Hammond, Tim Murphy (Joseph Mazzello), ce avea cu totul alt scop decât cel științific. Membrii grupului voiau să captureze dinozaurii și să-i vândă unui parc de distracții din San Diego. După o serie de evenimente ciudate, ambele grupuri rămân izolate pe insulă fără nici o posibilitate de comunicare. Atunci începe adevărata teroare și toți, indiferent din ce grup fac parte, trebuie să lupte pentru propria viață. … In partea a treia, acțiunea se petrece după opt ani de la prima apariție a parcului. Dr. Alan Grant (Sam Neill) și-a dedicat întreaga viata studiului dinozaurilor dar nu și-a imaginat niciodată ca se va trezi fata în fata cu ei … din nou. Acum opt ani, el a fost foarte sceptic când a acceptat o invitație din partea lui Hammond. Scăpând ca prin urechile acului de moarte atunci, Grant a fost determinat sa păstreze tăcerea cu privire la acest incident. Dar angajamentul sau de a studia dinozaurii a rămas intact. Opt ani mai târziu, disperat sa finanțeze cercetarea pentru noua sa teorie privitoare la inteligenta Velociraptor-ilor, Grant este foarte vulnerabil atunci când bogatul aventurier Paul Kirby (William H. Macy) și soția sa Amanda (Tea Leoni) l-au abordat cu o propunere: ii vor da bani dacă el ii va însoți într-un tur aerian la Isla Sorna, a doua insula unde se produceau dinozauri. Însoțit de protejatul sau, Billy Brennan (Alessandro Nivola), Grant suspectează ca ceva nu e în ordine atunci când pilotul se pregătește sa aterizeze pe insula. Supărat și alarmat, Grant începe sa protesteze. Dar, de undeva apare o creatura enorma în calea avionului, făcându-l sa se prăbușească în jungla. Eșuat din nou pe o insula populata de dinozauri clonați, Grant descoperă în final adevăratul motiv pentru care cei doi l-au invitat în aceasta expediție. Excursia nu a intenționat niciodată sa fie un simplu tur cu avionul, ci o misiune de căutare și salvare. Cei doi Kirby, divorțați și făcând parte din clasa mijlocie, s-au reunit pentru singura dorință: sa-și găsească băiatul în vârstă de 14 ani, Eric (Trevor Morgan), care a dispărut în timp ce se afla în vacanta cu prietenul Amandei. Știind de călătoria anterioara a lui Grant în Jurassic Park, cât și despre greutățile financiare pe care le avea, cuplul disperat a născocit aceasta minciuna, sperând sa găsească un ghid cu experiență sa-i conducă la copilul lor. Dar cei doi au scăpat din vedere faptul ca vizita anterioara a lui Grant a fost pe alta insula. Acum, ei vor încerca sa-l localizeze pe Eric și sa găsească un mod de a scapă cu viata. Grupul trebuie sa se lupte cu noile creaturi incluzând Pteranodons-ul zburător și masivul Spinosaurus, care poate vana atât în apa, cât și pe uscat. … In 2015 a apărut al patrulea film, numit de data aceasta Jurassic World, în regia lui Colin Trevorrow, cu Chris Pratt și Bryce Dallas Howard. Au trecut 22 de ani de la evenimentele din Jurassic Park, iar parcul de distracții imaginat de Hammond este acum perfect funcțional. Milioane de turiști au venit anual pe Isla Nublar, plătind prețuri piperate pentru a vedea cu ochii lor dinozaurii readuși la viață de tehnologii revoluționare. Dar, în ultima vreme numărul vizitatorilor a scăzut. Pentru a crește vânzările trebuie sa realizeze unui nou dinozaur. Comportamentul acestuia îi va uimi pe angajații parcului, iar natura va profita curând de ocazie pentru a arăta din nou că nu poate fi controlată de către om.
- Singur acasă 1 (1990) și 2 (1992) – Ce ar fi Crăciunul fără „Singur acasă”? Le-am văzut și revăzut pe toate, dar nimic nu se compara cu primele doua filme ale seriei. Ambele sunt regizate de Chris Columbus, cu Macaulay Culkin, Joe Pesci și Daniel Stern în rolurole principale. … Numerosul familion McCallister al micuțului Kevin de 8 ani – părinți, unchi, frați, surori și veri pornesc cu mic cu mare să petreacă sărbătorile Crăciunului în străinătate, la Paris, uitându-l acasă pe băiețel. Cu toate astea, micuțul nu se plictisește deloc, mai ales că doi hoți plănuiesc să jefuiască locuința, crezând-o nelocuită. Curajosul și inteligentul Kevin recurge la tot felul de capcane pentru a-și apăra casa. … In partea a doua, Kevin McCallister (Macaulay Culkin) revine, de această dată având întreg orașul New York drept teren de joacă. Dar nu va fi singur multă vreme. Bandiții de doi bani, Harry și Marv (Joe Pesci și Daniel Stern) despre care s-a dus vestea, au mirosit și ei că e rost de ceva și, lingându-și încă rănile de la ultima întâlnire cu Kevin, pun la cale o escrocherie pe scară mare.
- Atlantida (2001) – Regia Kirk Wise, Gary Trousdale. Cu Michael J. Fox, James Garner, Corey Burton, Claudia Christian. … În urmă cu câteva mii de ani, Atlantida era o civilizație înfloritoare. Când Regele și supușii săi au decis să-și folosească puterile ca să domine lumea, a avut loc o bătălie îngrozitoare și orașul a fost înghițit de un val uriaș. A dispărut fără urma. Până acum. In 1914, Milo James Thatch, cartograf și expert lingvist, încearcă să-și convingă colegii de la muzeu sa organizeze o expediție în locul unde se presupune ca s-ar afla Atlantida. Bunicul său decedat, Thaddeus Thatch, îi povestise despre misteriosul „Jurnal al Păstorului”, o carte foarte veche care putea oferi soluția găsirii imperiului dispărut. Milo, ca și bunicul lui, este considerat nebun și e concediat. Exact când totul părea pierdut, Milo are ocazia să-și verifice teoria. Invitat acasă la excentricul miliardar Preston B. Whitmore, i se arată pentru prima oară „Jurnalul Păstorului”, care fusese găsit de bunicul său. Whitmore îi spune lui Milo că finanțează expediția pentru găsirea Atlantidei și că el va trebui să-și ofere experiența lingvistică, pentru a îndruma echipa de exploratori. Comandantul Rourke va conduce echipa care include experți în geologie, demolări, mecanică, medicină, etc. Expediția pornește la bordul submarinului Ulysses, ajungând repede în ape periculoase. Continuarea va las pe voi sa descoperiți.
- Pe aripile vântului (1939) – Regia Victor Fleming. Cu Clark Gable și Vivien Leigh. Filmul este ecranizarea romanului cu același nume semnat de Margaret Mitchell. … Acțiunea acestui film clasic spune povestea iubirii intre Scarlett O’Hara și Rhett Butler în timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Războiul Civil. Este povestea unei femei egoiste care nu vrea sa-și recunoască sentimentele fata de bărbatul pe care-l iubește. Acest orgoliu se întoarce în final împotriva ei și îl pierde pe cel pe care l-a iubit dintotdeauna.
- Vrăjitorul din Oz (1939) – Regia Victor Fleming. Cu Judy Garland. … Ca sa-și salveze cățelușul Toto de o vecina rea, Dorothy vrea sa plece de acasă. Dar se întoarce tocmai când o tornada lovește ferma din Kansas și o transporta în lumea lui Oz. Pe drumul pavat de cărămizi galbene, fetita se împrietenește cu trei personaje: Sperietoarea fără creier, Omul de Tinichea fără inima și Leul fără curaj. Ei pornesc împreună către orașul unde locuiește Marele Vrăjitor, fiecare cu câte o dorință. Numai ca și aici, ca în orice țara de basm, exista vrăjitoare și zâne, iar obstacolele nu sunt puține.
- Quo Vadis (1951) – Regia Mervyn LeRoy. Cu Robert Taylor, Deborah Kerr și Peter Ustinov. Dupa romanul lui Henry Sienkiewicz. … Împăratul Nero (Peter Ustinov) spera sa-și câștige nemurirea incendiind Roma și eliminând „amenințarea” creștină. Pe acest fundal agitat, se desfășoară povestea de dragoste dintre o frumoasa adepta a noii religii, tânăra creștină Lygia și generalul roman Marcus Vinicius (Robert Taylor). Ii veți putea vedea în rolurile secundare pe Elizabeth Taylor și Sophia Loren!
- In sălbăticie (2007) – Regia Sean Penn. Cu Emile Hirsch și Kristen Stewart. Filmul este ecranizarea unei povești adevărate, dar plină de paradoxuri. … Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Christopher McCandless (Emile Hirsch) decide, la 24 de ani, să plece de unul singur în lume pentru a putea fi liber de toate constrângerile societății în care trăia. Întrerupe legăturile cu familia, renunța la conturile bancare și la mașină, își arde și ultimii bani și decide să se descurce singur în ținuturile pustii ale Alaskai. Deși notele de la școală îi garantau o carieră de succes, el alege să renunțe la tot și sa plece în sălbăticie. Moartea lui datorită unei intoxicații cu plante otrăvitoare este verdictul dur aplicat de viaţă unui om, care recunoscuse că singurătatea și libertatea pe care le trăise doi ani erau o iluzie. În final după aproape două ore de vizionare, rămâne în picioare o întrebare: Chris este un om dornic să trăiască libertatea supremă (pentru care a ales să evadeze din coșmarul domestic al familiei) sau un rebel fără cauză? … Povestea este foarte interesanta și peisajele sunt superbe.
- Împăratul muștelor (1990) – Regia Harry Hook. Cu Balthazar Getty și Chris Furrh. Dupa romanul lui William Golding, filmul surprinde natura umana, indiferent de vârstă. … Avionul în care se aflau un grup de școlari britanici se prăbușește în mare, iar ei sunt nevoiți sa înoate pana la mal. Dupa ce se trezesc din soc, isi dau seama ca sunt singuri pe o insula uitata de lume. Copiii supraviețuiesc, ba mai mult, ei încep sa formeze o comunitate cu propriile reguli. Dupa putin timp, în urma unor neînțelegeri, grupul se împarte în doua tabere: una condusa de Ralph (Balthazar Getty) ai cărei adepți se străduie sa se comporte civilizat și sa găsească o modalitate de a părăsi insula. Ceilalți, conduși de Jack (Chris Furrh) devin sălbatici ca și insula pe care au nimerit: își vopsesc fetele, vânează și exploatează împrejurimile într-o continua lupta pentru supraviețuire. Când își dau seama ca au din ce în ce mai puține șanse sa părăsească vreodată insula, cele doua tabere încep un război sângeros, cu o finalitate tragica.
- Eu și regele (1956) – Regia Walter Lang. Cu Deborah Kerr și Yul Brynner. Acest film este inspirat din romanul „Anna and the King of Siam” (1944) scris de Anna Leonowens. … Musicalul prezintă povestea adevărată a unei englezoaice, Anna Leonowens (Deborah Kerr), care ajunge în 1860 la Siam, ca profesoara pentru curtea regala. Deși la început are niște conflicte cu încăpățânatul monarh (Yul Brynner), cu timpul Anna și Regele ajung sa nu mai încerce sa se schimbe și sa înceapă sa se înțeleagă mai bine. Filmul conține umor, este exotic, pitoresc și strălucitor prin scenografie, costumație și nu în ultimul rând prin jocul lui D. Kerr și al lui Yul Brynner. Iar muzica este foarte frumoasa.
- Anna și regele (1999) – Regia Andy Tennant. Cu Jodie Foster și Yun-Fat Chow. Adaptarea moderna a romanului scris de Anna Leonowens și a filmului din 1956 pune accent pe atracția dintre Anna și rege. Filmul este mai sobru, mai serios, dar păstrează locația exotica, costumele acelei epoci și povestea inițială.
- Apartamentul (1960) – Regia Billy Wilder. Cu Jack Lemmon, Shirley MacLaine și Fred MacMurray. C.C. Baxter (Jack Lemmon) este un funcționar servil la o mare companie de asigurări. În speranța obținerii unei avansări el își împrumută adesea apartamentul superiorilor săi, care-și aduc aici amantele. Prins fără voia lui într-o situație pe care el nu o mai poate controla, mult visata promovare e obținută de funcționar numai după ce împrumută apartamentul șefului de la personal, Jeff D. Sheldrake (Fred MacMurray). Insa, Baxter nu știe că amanta șefului sau este femeia pe care el o iubește, Fran Kubelik (Shirley MacLaine).
Si ar mai fi dar ma opresc aici, pentru ca m-am întins prea mult la vorba și deja v-am plictisit … cred. 😀
PS: Posterele și unele recenzii de film sunt luate de pe CineMagia.
Pingback: Leapsa – Top cele mai frumoase 3 filme vazute anul trecut | Alina Petruta
Sunt invidios ca ati reusit sa faceti o lista asa de complexa. 😀 multe dintre filme le-am vazut, dar cu siguranta mai revin sa imi notez dintre filme, mai ales cele clasice.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, am muncit cateva zile la el. Nu a fost usor sa selectez din memorie filmele care meritau adaugate. Unele filme le-am sters pt ca aveau recenzii prea lungi. … In fine. … Detalii din culise. 🙂
Urmaresc si eu filme cu vampiri si alte lighioane pt senzatii tari 😀 . Dar acele filme enumerate mai sus au fost prea tari pt mine. Am acceptat sa vad Saw pt ca nu credeam ca va fi atat de rau. Dar iata ca m-am inselat.
Multumesc pt recomandare. Am sa-l caut.
Am vazut toata filmografia lui Robin Williams. Insa doar de Good Wiil Hunting mi-am adus aminte atunci, poate pt ca mi-a placut cel mai mult. Dar si celelalte enumerate de d-voastra sunt frumoase.
Am sa caut si filmul Groundhog day. Titlu nu imi spune nimic. Celelalte filme le-am vazut. Dar nu mi-am amintit de ele atunci. Lista cu filme memorabile este extrem de lunga si nu a fost usor sa selectez filmele care meritau adaugate. …
Alina
ApreciazăApreciază
Da da, ai muncit un pic. 🙂
Eu as categorisi altfel.
-Filme pe care poti sa le vezi si de 100 de ori, pentru ca a doua zi ai uitat tot ce ai vazut, si
-Filme pe care le vezi o data si gata, pentru ca le poti relua din minte oricind.
Apropo de filme care te ingrozesc, pai horror asa si inseamna :). Unii oameni se plictisesc privind chestii de genul Titanic, sau Pianistul. Au nevoie de chestii dure pentru a avea emotii. Ma mir ca ai acceptat recomandarea pentru saw sau scary movie. Eu nu sint mimoza, dar am refuzat din start ideea ca as pierde vremea cu asa ceva.
Spui ca nu iti plac filme cu spargatori su politisti corupti. Corect, subiectul a banal, si superuzat, dar uite ca mai conteaza si cum e facut filmul si cine joaca. Te provoc sa vezi Thomas Crown Affair, cel cu Pierce Brosnan. E cu spargatori si politisti, dar si comedie romantica, si nu numai.
Peste lista am trecut in zbor, si da, vad destule filme care sint si in topul meu. Dar vad si lipsa unor titluri care probabil nu au ajuns sub ochii tai. Vad de Robin Williams Good Wiil Hunting, dar cum poate lipsi Jumanji, sau Dead Poets Society. Ce sa mai spun de What Dreams May Come, sau Awakenings, sau Bicentennial Man. Si mai are destule.
E drept lista cu filme memorabile e lunga, dar dintr-n top 100 nu cred ca pot lipsi cele mentionate mai sus, sau Groundhog day cu Bill Murray, sau Rainman cu Dustin Hoffman. Poate chiar Inception.
Costel
ApreciazăApreciat de 1 persoană