Paulo Coelho – Manualul Războinicului Luminii

1436795808Manualul+razboinicului+luminii+-+Paulo+Coelho

Salutare

Am auzit despre Paulo Coelho multe lucruri bune în jurul meu și am fost intrigată să aflu de ce îl laudă toată lumea. Ce are el deosebit faţă de alți scriitori. Asa că m-am dus la librăria Humanitas și am cumpărat, de curiozitate, două cărți: „Manualul războinicului luminii” și „Jurnalul unui mag”.

De ce am ales aceste două cărți din multitudinea de cărți pe care le-a scris Paulo Coelho?

Hmm … Nu mai știu sigur.

Am auzit deseori la televizor despre Războinicul Luminii (George Becali) şi am fost uimită să aflu că există și o carte cu același nume. Eu nu știam până atunci. … Nu știu dacă au vreo legătură … dacă el a citit cartea și s-a autoporeclit asa și nici nu mă prea interesează … Am cumpărat-o de curiozitate să văd ce este de capul ei 🙂 .

A doua am luat-o pentru că mi-a plăcut foarte mult coperta: aleea verde. Voi revenii cu ea în articolul viitor.

Prima carte a apărut în anul 1997 și are 151 de pagini.

„Manualul războinicului luminii este o culegere de gânduri filozofice și povești care îi vor încânta pe căutătorii de pretutindeni. Este o invitație pentru fiecare dintre noi să ne trăim visul, să acceptăm incertitudinile vieții și să ne ridicăm în întâmpinarea destinului nostru unic. In stilul lui inimitabil, Paulo Coelho ne ajută să descoperim războinicul luminii din noi. In scurte pasaje pline de inspirație, suntem invitați să pornim pe calea războinicului: cel care apreciază miracolul de a fi în viaţă, cel care acceptă eșecul și cel a cărui căutare îl face să devină ceea ce dorește să fie.” Citat de la sfârșitul cărți.

Mie mi-a plăcut mult faptul că este concis, strict pe subiect și nu se pierde în gânduri și idei, ca alte cărți filozofice. După părerea mea este o carte mai mult psihologică care se axează pe sfaturi despre cum să răzbești prin viaţă și să trăiești frumos Este ușor de citit și de înțeles.

Câteva „gânduri filozofice” care mi-au plăcut:

„Un războinic al luminii, înainte de a se angaja într-o luptă însemnată, îşi pune întrebarea: “Cât de mult mi-am dezvoltat abilitățile?”

El ştie că bătăliile pe care le-a dat în trecut au sfârşit totdeauna prin a-l învăţa câte ceva. Dar învăţămintele acestea l-au făcut pe războinic să sufere mai mult decât ar fi fost necesar. Nu doar o dată şi-a pierdut timpul, luptând pentru o minciună. Şi a suferit pentru persoane care nu erau la înălţimea dragostei lui.

Învingătorii nu repetă aceeași greșeală. Tocmai de aceea războinicul îşi riscă inima numai pentru ceea ce merită”

„Un războinic al luminii respectă principala învăţătură din Yi Jing: ‘Perseverenţa e favorabilă.’

El ştie că perseverenţa nu are nimic de-a face cu insistenţa. Există epoci în care luptele se prelungesc peste necesităţi, epuizându-i forţele şi diminuându-i entuziasmul.

Atunci îşi retrage forţele de pe câmpul de luptă şi îşi acordă un răgaz. Perseverează în voinţa sa, dar ştie să aştepte cel mai prielnic moment pentru un nou atac.

Un războinic revine totdeauna la luptă. Nu o face niciodată din îndărătnicie, ci pentru că observă schimbarea vremii.”

“Un războinic al luminii face totdeauna ceva ieşit din comun.

Poate dansa pe stradă în drum spre locul său de muncă, îl poate privi în ochi pe un necunoscut şi vorbi de dragoste la prima vedere, poate apăra o idee aparent ridicolă. Războinicii luminii îşi permit asemenea zile.

Nu-i e teamă să plângă din pricina unor necazuri vechi sau să se bucure de noi descoperiri. Când simte că a venit ceasul, lasă totul şi pleacă în aventura atât de mult visată. Când pricepe că e la limita rezistenţei, iese din luptă, fără a se învinovăţi că a făcut una, două nebunii neaşteptate.

Un războinic nu-şi petrece zilele încercând să joace rolul ales de alţii pentru el.”

Războinicul luminii cunoaşte importanţa intuiţiei.

În toiul bătăliei nu are timp să cugete la loviturile inamicului – atunci îşi foloseşte instinctul şi-l ascultă pe îngerul său.

Indiferent de ce zic oameni, el ştie că intuiţia este alfabetul lui Dumnezeu”

Războinicul luminii dă atenţie lucrurilor mărunte, din cauză că ele pot produce multe încurcături.

Un spin, oricât ar fi de mic, îl face pe călător să-şi oprească pasul. O celulă mică şi invizibilă poate distruge un organism sănătos. Amintirea unei clipe de frică din trecut poate face ca laşitatea să apară în fiecare dimineaţă. O fracţiune de secundă deschide garda pentru lovitura fatală a duşmanului.

Războinicul este atent la lucrurile mărunte. Uneori este aspru cu sine însuşi, dar preferă să acţioneze astfel.

‘Diavolul stă în amănunte’, zice un vechi proverb al Tradiţiei.”

Războinicul luminii nu cade în cursa cuvântului ‘libertate’.

Când e asuprit poporul lui, libertatea e un concept clar. În acele ceasuri, folosindu-se de spadă şi scut, luptă până ce-şi pierde suflarea sau viaţa. În faţa asupririi, libertatea e simplu de înţeles: este opusul sclaviei.

Uneori însă războinicul îi aude pe cei mai vârstnici: ‘Când voi înceta să muncesc, voi fi liber.’ Apoi, după un an, cei mai vârstnici se plâng: ‘Viaţa e doar plictiseală şi rutină.’ În cazul acesta, libertatea e greu de înţeles; ea înseamnă lipsă de sens.

Un războinic al luminii este mereu angajat. E sclavul visului său şi liber în păşire.”

Durerea de ieri reprezintă forţa de mâine a războinicului luminii .”

Un războinic e inocent ca porumbiţele şi prudent ca şerpii.

Când se adună cu alţii ca să stea de vorbă, nu judecă purtarea celorlalţi; ştie că întunecimea foloseşte o plasă invizibilă ca să-şi răspândească răul. Această plasă prinde orice informaţie ce pluteşte prin aer şi o transformă în intriga şi în invidia care parazitează sufletul omenesc.

Astfel, tot ce se spune despre cineva ajunge până la urmă la urechile duşmanilor acestei persoane, cu un spor tenebros de venin şi răutate.

De aceea, când războinicul vorbeşte despre comportările fratelui său, îşi imaginează că el este de faţă, auzindu-l ce spune.”

Este suficient. Restul îl citiţi voi dacă va convins recenzia mea.

In încheiere am să pun şi câteva detalii despre autor:

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, Brazilia, în 1947. Înainte de a deveni unu din cei mai cunoscuți romancieri din lume, el a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist și poet. Romanele lui dezvolta drame universale, valabile oriunde și pentru oricine. Cărțile lui Paulo Coelho, editate în 150 de țări și traduse în peste 50 de limbi, s-au vândut în zeci de milioane de exemplare.

El este consilier special UNESCO în cadrul programului Convergențe spirituale și dialoguri interculturale și co-director al Centrului Shimon Peres pentru pace. Este distins cu numeroase și importante premii, medalii și ordine, printre care cel de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare din Franța. Este fondator al Institutului Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor și bătrânilor din păturile defavorizate ale societății braziliene.

Pe data viitoare … .

Publicitate

Despre alinapetruta

Bun venit în lumea mea. Mi-am făcut acest blog cu scopul de a scrie cum vad eu diverse lucruri. O sa găsiți informații despre locurile văzute de mine, cărți, filme, etc. Însă totul va fi scris asa cum simt.
Acest articol a fost publicat în Carti și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Paulo Coelho – Manualul Războinicului Luminii

  1. Pingback: Paulo Coelho – Jurnalul unui mag | Alina Petruta

Comentariile sunt închise.