Reversul medaliei – Nicolae Margeanu

4b09a1b9bf14b1e046569a87b7595134-7315337-700_700

Salutare,

Zilele acestea am citit un nou roman care, după spusele autorului în prefața cărți, „nu se vrea un roman polițist propriu-zis” și are dreptate. La început am crezut ca este vreo biografie veche a unui sportiv celebru. Dar, după ce am citit-o am ajuns la concluzia ca nu are nici o legătură cu sportul. L-as cataloga drept un roman spionajo-politist, sau invers. 😀

Romanul a apărut în 1979, are 14 capitole și 382 de pagini. Nu are mai multe volume. Este unul singur. Acest roman se numește „Reversul medaliei” și este scris de Nicolae Margeanu.

Cine este Nicolae Margeanu? Nu știu …. Pentru mine a fost prima data când am auzit de acest autor, iar romanul l-am găsit printre cărțile prăfuite din biblioteca mamei.

Făcând o mică cercetare am aflat ca Nicolae Margeanu (pseudonimul lui Nicolae Marghetici) a fost un prozator român care a trăit în perioada 1928 – 1994. El a scris peste 18 romane și nuvele inspirate din viata militarilor și din lupta lucrătorilor Miliției împotriva delincvenților.

Romanul începe cum detectivul Mircea Vigu se întâlnește cu un infractor american, William Mac Neal (zis și Cold Mug – Mutra Rece), creierul unei bande de cinci hoți, la un hotel din București. El încearcă sa stoarcă o suma mare de bani de la acest infractor în schimbul tăcerii și libera trecere prin Romania comunista.

Mac Neal se refugiase în Romania și aștepta sa vina și restul bandei împreună cu prada furata dintr-o banca din Carolina. Trei din cei cinci hoți erau de naționalitati diferite: un italian, un spaniol și un român (Mihnea Gelep). Italianul a fost primul prins. Ceilalți încă nu. Italianul era șoferul, spaniolul se ocupa cu spargerea seifurilor, iar românul era specialist în IT și în falsificarea semnăturilor. Ceilalți doi amenințau cu arma. Prada era în posesia românului și ei toți urmau sa se întâlnească la o cabana din munți, din județul Argeș, pentru a împărții prada intre ei.

Intre timp, adevăratul detectiv Mircea Vigu o va cunoaște pe sora infractorului român, Mihnea, de care se va îndrăgostii. El va încerca sa o tina departe de pericole pe frumoasa funcționară de banca, Anca Gelep.

La un moment dat, Mircea Vigu afla ascunzătoarea lui Mihnea Gelep, de la sora acestuia și se duce sa vorbească cu el, la indemnul Ancăi. Înainte de a chema politia și al aresta.

Vreo 3-4 capitole din roman sunt dedicate confesiunilor lui Mihnea către Vigu. Cum a devenit el dintr-un respectabil om de știință în domeniul IT-ului, un infractor în slujba mafiei americane și ce a fost pus sa facă. Daca nu executa ordinele ii omora pe cei din jurul lui.

In schimbul acestor confesiuni, Mihnea ii cere lui Vigu sa aibă grija de Anca și ii da toată prada, dând de înțeles ca a sosit momentul sa se răzbune pe Mac Neal pentru tot ce a indurat. Dar, atunci când ai impresia ca știi ce va urma te va surprinde cu situații neprevazute. Romanul este foarte imprevizibil.

Pe parcursul romanului, Mircea Vigu, un detectiv și căpitan de miliție curajos, perspicace, generos, incoruptibil și romantic, necruțător cu banditii, dar capabil sa se îndrăgostească de sora nevinovata a unuia din cei cinci hoți le va veni de hac hoților, criminalilor și gangsterilor din „racket”-ul international, înscenând ingenioase capcane.

Care este deznodământul romanului? Va las sa aflați singuri.

Publicitate

Despre alinapetruta

Bun venit în lumea mea. Mi-am făcut acest blog cu scopul de a scrie cum vad eu diverse lucruri. O sa găsiți informații despre locurile văzute de mine, cărți, filme, etc. Însă totul va fi scris asa cum simt.
Acest articol a fost publicat în Carti și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Reversul medaliei – Nicolae Margeanu

  1. Dumitru zice:

    Salut! Am citit de acelasi autor „Romanul care ucide” – un roman politist superb pe care l.am mai recitit de atunci cel putin o data. Ca si in romanul tau,si aici este vorba despre dibacia capitanului Mircea Vigu de a descalci itele unei crime.
    Cred ca voi mai cauta pe la anticariat romane de acest Nicolae Margeanu deoarece imi place intriga si suspansul pe care il strecoara in lucrarile lui.

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.