Ingrediente:
Blat:
6 ouă
6 linguri zahăr
4 linguri ulei
6 linguri făină
2 linguriţe praf de copt
2 linguriţe coajă de lămâie confiată
Sirop:
400 ml apă
200 g zahăr
Zahăr vanilat
Crema:
4 linguri amidon
8 linguri zahăr
2 linguriţe coajă de lămâie confiată
900 ml lapte
400 g unt
Zeama de la 2 lămâi
Decor
Felii de lămâie
Friscă
Mod de preparare:
Blat
Se cerne făina şi se dozează. Apoi dozăm amidonul, ouăle, zahărul, sarea, uleiul, praful de copt, lămâile şi esenţele. Ouăle le spăl şi le dezinfectez cu o soluţie de cloramină, apoi le clătesc din nou.
Separ albuşurile de gălbenuş. Albuşurile le bat spumă cu un praf de sare. Adaug zahărul şi mixez până obţin o spumă lucioasă, ca o bezea. Adaug apoi gălbenuşurile frecate cu ulei, ca pentru maioneză. După care adaug coaja de lămâie confiată. Omogenizez amestecând uşor. La final incorporez făina amestecată cu praful de copt.
Compoziţia o torn intr-o tavă (20 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt. Il introduc la cuptorul preincălzit, la 176o, timp de 30 de minute, până blatul se rumeneşte uşor deasupra. O scot pe un grătar şi il las la răcit.
Crema de lămâie:
Amestec zahărul cu amidonul. Torn laptele incet şi amestec constant, să nu se formeze cocoloase. Pun vasul pe foc mic sau la baine-marie, până când compoziţia se ingroasă ca o budincă. Dau vasul deoparte. Adaug coaja de lămâie confiată. Omogenizez şi o las la rece. Din când in când amestec, să nu se formeze pojghiţă.
Amestec untul, lăsat la temperatura camerei, până scot toată apa din el şi devine moale. Apoi frec untul cu zaharul până devine spumă. Apa o arunc.
Dacă o să consideraţi că nu e destul de dulce pentru gustul vostru puteţi adăuga 1-2 linguri de zahăr pudră in unt atunci când il mixaţi.
In crema rece adaug untul câte puţin, mixând bine. La sfârşit pun zeama de lămâie, după gust.
Siropul
Pun apa cu zahărul pe foc, până când se topeste. După topire adaug zahărul vanilat.
Decorul
Blatul răcit il tai in 3 părţi. Pe primul blat il ung cu siropul pregatit, apoi pun un sfert din cremă. Crema trebuie să fie de grosimea blatului.
Acopăr cu cel de-al doilea blat, siropul şi al II-lea sfert de cremă. Deasupra pun cel de-al treilea blat şi restul de sirop.
Il ornez cu crema rămasă sau frișcă şi felii de lămăie.
Pingback: Cursul de cofetar | Blog personal