Tort cu cremă de lămâie

DSCN2250

Ingrediente:

Blat:

6 ouă

6 linguri zahăr

4 linguri ulei

6 linguri făină

2 linguriţe praf de copt

2 linguriţe coajă de lămâie confiată

 

Sirop:

400 ml apă

200 g zahăr

Zahăr vanilat

 

Crema:

4 linguri amidon

8 linguri zahăr

2 linguriţe coajă de lămâie confiată

900 ml lapte

400 g unt

Zeama de la 2 lămâi

 

Decor

Felii de lămâie

Friscă

 

Mod de preparare:

Blat

Se cerne făina şi se dozează. Apoi dozăm amidonul, ouăle, zahărul, sarea, uleiul, praful de copt, lămâile şi esenţele. Ouăle le spăl şi le dezinfectez cu o soluţie de cloramină, apoi le clătesc din nou.

Separ albuşurile de gălbenuş. Albuşurile le bat spumă cu un praf de sare. Adaug zahărul şi mixez până obţin o spumă lucioasă, ca o bezea. Adaug apoi gălbenuşurile frecate cu ulei, ca pentru maioneză. După care adaug coaja de lămâie confiată. Omogenizez amestecând uşor. La final incorporez făina amestecată cu praful de copt.

Compoziţia o torn intr-o tavă (20 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt. Il introduc la cuptorul preincălzit, la 176o, timp de 30 de minute, până blatul se rumeneşte uşor deasupra. O scot pe un grătar şi il las la răcit.

 

Crema de lămâie:

Amestec zahărul cu amidonul. Torn laptele incet şi amestec constant, să nu se formeze cocoloase. Pun vasul pe foc mic sau la baine-marie, până când compoziţia se ingroasă ca o budincă. Dau vasul deoparte. Adaug coaja de lămâie confiată. Omogenizez şi o las la rece. Din când in când amestec, să nu se formeze pojghiţă.

Amestec untul, lăsat la temperatura camerei, până scot toată apa din el şi devine moale. Apoi frec untul cu zaharul până devine spumă. Apa o arunc.

Dacă o să consideraţi că nu e destul de dulce pentru gustul vostru puteţi adăuga 1-2 linguri de zahăr pudră in unt atunci când il mixaţi.

In crema rece adaug untul câte puţin, mixând bine. La sfârşit pun zeama de lămâie, după gust.

 

Siropul

Pun apa cu zahărul pe foc, până când se topeste. După topire adaug zahărul vanilat.

 

Decorul

Blatul răcit il tai in 3 părţi. Pe primul blat il ung cu siropul pregatit, apoi pun un sfert din cremă. Crema trebuie să fie de grosimea blatului.

Acopăr cu cel de-al doilea blat, siropul şi al II-lea sfert de cremă. Deasupra pun cel de-al treilea blat şi restul de sirop.

Il ornez cu crema rămasă sau frișcă şi felii de lămăie.

Publicitate

Despre alinapetruta

Bun venit în lumea mea. Mi-am făcut acest blog cu scopul de a scrie cum vad eu diverse lucruri. O sa găsiți informații despre locurile văzute de mine, cărți, filme, etc. Însă totul va fi scris asa cum simt.
Acest articol a fost publicat în Arta culinara și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tort cu cremă de lămâie

  1. Pingback: Cursul de cofetar | Blog personal

Comentariile sunt închise.