Ingrediente:
Blat:
150 g făină;
5 ouă
200 g zahăr;
Un praf de copt
O esenţă de vanilie;
Un praf sare
Decor
Nuci intregi
Nuci pisate
Cremă
120 g nuci măcinate
120 ml lapte
80 g zahăr pudră
1 pliculeț cu zahăr vanilat
200 g unt
1 lingură cu rom
Mod de preparare: Blat
Se cerne făina şi se dozează. Apoi dozăm ouăle, zahărul, sarea, praful de copt şi esenţele.
Separăm albuşurile de gălbenus şi apoi le batem până se fac spumă.
Apoi batem gălbenusurile cu o parte din zahăr şi puţină apă pănă la dizolvarea zahărului. In timpul procesului are loc deschiderea la culoare a gălbenusurilor care inglobează o cantitate mare de aer. Separat batem albusurile cu zahărul.
La final amestecăm gălbenusurile şi albusurile impreună, foarte lejer, prin inglobarea aerului. Apoi adăugăm apoi făina, praful de copt, esenţa de vanilie şi un praf sare. Amestecăm continuu şi lejer, fără a lăsa aerul să iasă.
Intindem in tavă hârtia de copt, după care turnăm compoziţia.
Băgăm la cuptor şi o lăsăm să se coace la 120o – 160o.
Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească pănă la temperatura camerei.
Crema de nuci:
Pune pe foc mic laptele cu nucile, zahărul și vanilia, amestecând mereu. Dă deoparte și lasă să se răcească. Bate untul separat și încorporează-l treptat în crema de nuci. Aromatizează cu rom.
Decor:
Feliază blatul și pune o jumătate din crema de nuci între foi. Acoperă cu restul de cremă, ornează cu nuci întregi și nuci pisate. Pune tortul cu cremă de nuci la rece.
Pingback: Cursul de cofetar | Blog personal