Iubire oarba – Wilkie Collins

Cartea pe care v-o recomand acum este „Iubire oarba”, de Wilkie Collins. Aceasta carte am cumparat-o de la un chiosc de ziare, impreuna cu un ziar (nu mai stiu care) si cartea Mont-Oriol. Era la promotie … sau ceva de genul asta. Daca cumparai ziarul respectiv, primeai si doua carti. Iar mie mi-a placut foarte mult coperta cartii Mont-Oriol. Plus ca nu luasem nici o carte de acasa. Am uitat 😀 .

In acel moment (septembrie 2014) eram la mare, la tratrament, iar dupa-amiezile mi le petreceam fie pe faleza, ori prin oras (plimbandu-ma), fie la terasa hotelului, ori in camera (plictisindu-ma). Nu toate zilele erau senine. 

Pe numele sau intreg, William Wilkie Collins s-a nascut la 8 ianuarie 1824, Marylebone, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, in familia unui pictor peisagist, William Collins.

Rustic_civility

Wilkie Collins a fost un nuvelist, dramaturg si prozator englez. Poate fi considerat un precursor al romanului politist, datorita scrierilor sale in care predomina misterul si crima. El a scris numeroase romane si povestiri scurte, printre care: Femeia in alb, Piatra lunii etc. In 1851 devine colaborator si prieten bun cu Charles Dickens.

El a decedat la 23 septembrie 1889, la Londra. La scurt timp dupa moartea sa a fost publicat ultimul lui roman, „Iubire oarba”.

iubire-oarba-wilkie-collins~6389135La inceputul romanului „Iubire oarba” facem cunostinta cu Iris Henley, o tanara aristocrata engleza, cu educatie, care este alungata de acasa de tatal ei pentru ca nu vrea sa il ia in casatorie pe varul sau, Hugh Montjoy, un tanar avocat englez.

Asa cum se intampla destul de frecvent si in viata reala, femeile bune se indragostesc iremediabil de barbati adventurieri si invers, asa se intampla si in acest roman.

Iris se indragosteste de lordul Harry Norland, un tanar aventurier irlandez, un rebel de familie buna (supranumit si „savage lord”) ce se pune în permanenţă în situaţii riscante. Desi, in ochii ei, este fermecator, el nu are taria de a realiza ceva prin propriile forte si face tot felul de actiuni pripite si cheltuieli exagerate.

Lordul Harry este prieten cu fratele lui Hugh, Arthur. Acesta din urma este ucis de o grupare politica irlandeza Invincibilii din care face parte si lordul Harry. Afland de complot, Lordul Harry incearca sa il salveze pe Arthur, punandu-si viata in pericol. Insa esueaza, fiind salvat de Iris (nu am inteles cum). De aici povestea se complica.

In continuare (nu am inteles exact cum), se imbolnaveste camerista lui Iris si ajunge la familia Vimpany. Dna. Vimpany este o fosta actrita, acum spioana (nu stiu pentru cine), viitoarea aliata a lui Iris. Sotul ei este un medic avar, care, mai tarziu, va devenii un excroc si un criminal fara pereche, tragandu-l dupa el pe Lordul Harry.

Iris pleaca de la familia Vimpany si este nevoita sa isi ia o noua servitoare – pe Fanny Myre, care se va dovedi foarte utila pentru ea. Fanny va devenii confidenta ei in momentele de singuratate. Iar atunci cand pericolul se apropria de Iris, Fanny se transforma intr-o spioana redutabila.

In ciuda tuturor advertismentelor, Iris se casatoreste cu lordul Harry. Iar atunci cand resursele lor financiare scad dramatic, Iris alege sa ramana cu iubirea vietii ei, nestiind ca acesta este partas la o crima. Insa remuscarile o va apasa atunci cand va afla toata povestea si fericirea conjugala va capata alte dimensiuni.

Continuarea va las pe voi sa o descoperiti. Este un roman complicat si in acelas timp captivant, care te va tine cu sufletul la gura pana la final. 

Publicitate

Despre alinapetruta

Bun venit în lumea mea. Mi-am făcut acest blog cu scopul de a scrie cum vad eu diverse lucruri. O sa găsiți informații despre locurile văzute de mine, cărți, filme, etc. Însă totul va fi scris asa cum simt.
Acest articol a fost publicat în Carti și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Iubire oarba – Wilkie Collins

Comentariile sunt închise.