Penultima seara, dupa poezia de rigoare a urmat un scurtmetraj tragico-comica, legat tot de viata la tara. Cu unu care vroia sa se arunce de pe stalp pentru ca il parasise nevasta-sa si avea datorii la un vecin. Dar pana la urma nu s-o mai aruncat (pentru ca nu il baga nimeni in seama). S-o dus la baut.
A urmat filmul Gravity cu Sandra Bullock si George Clooney. Un film care merita vazut daca esti fanii actorilor sau a genului SF. Nu va asteptati sa vina extraterestrii sau sa se teleporteze cineva. E un film cat se poate de simplu si realist. E un SF realist, ca sa zic asa.
Povestea filmului e tesuta in jurul celor doi astronauti care raman blocati in spatiu si incearca sa gaseasca o modalitate de a se intoarce pe Pamant. Doar unu va supravietui. Cine? Nu va spun mai multe.
Mi-a placut privelistea Pamantului vazut din Spatiu si citatul de mai sus.
E o replica pe care o spune George Clooney lui Sandra Bullock atunci cand nu gasea nici o scapare si vroia sa renunte. Replica asta merge foarte bine si in viata reala, atunci cand vrei sa renunti la tot …
In ultima seara de festival, doamna Craciunescu a spus o ultima poezie dupa care a inceput scurtmetrajul comic, alb-negru: Brigada Neagra. La inceput mi s-a parut plictisitor sa-i vezi pe aia trei cum stau in carciuma, cu cate o halba de bere in fata si se uita la TV, la manele. Dar la final am ras cum ia pacalit pe cei care transportau banii la o banca, cu o furgoneta, fara nici o alarma.
A chemat un cioban si l-a pus sa traverseze strada tocmai cand trecea microbuzul. Pana a traversat ciobanul cu vacile lui strada, doi dintre acestia trei (care ziceam mai sus) au si furat banii. Nu au fost prinsi, iar soferul nu a recunoscut ca a fost fraierit :D. A inventat o poveste cu mascati care conduceau trei BMW-uri :)).
A urmat filmul „Closer to the Moon”, in regia Nae Caranfil, cu Vera Farmiga si Mark Strong in rolurile principale. O drama-comedie. De regizor am mai auzit, dar de actori nu.
Filmul prezinta un jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale, intr-o Romanie comunista.
„Un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atat pentru autoritatile statului, cat si pentru orice om normal: ce poti sa faci cu lei neconvertibili, intr-un regim politic si economic ce limitează drastic utilitatea banilor? ” citat de CineMagia.
Actiunea se petrece in Bucuresti, in anul 1959. Autorii jafului erau patru bărbaţi şi o femeie (mama unui pusti de 13 ani).
„Cei cinci făceau parte din înaltele esaloane ale Partidului Comunist, departe de orice lipsuri materiale. Liderul grupului, Max Rădoiu (Mark Strong), era colonel în fortele politiei din Bucuresti si a fost insurat cu sora unui ministru, jucata de Monica Barladeanu. Rădoiu este ajutat de fosta lui iubită Alice (Vera Farmiga), absolventă a unei prestigioase facultăţi de ştiinţe politice de la Moscova. Grupul este completat de Dumi (Tim Plester) – cel mai important specialist român în eforturile de cucerire a spaţiului; de Iorgu (Christian McKay) – apreciat profesor de istorie şi de Răzvan (Joe Armstrong) – reputat editorialist.
O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!
De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului sunt scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – rumegă aceeaşi întrebare: de ce au făcut-o? ce sperau să obţină?
Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu.” citat de CineMagia.
Vi-l recomand sa il vedeti.
Pingback: Retrospectiva anului 2014 | Blog personal