Educatia persoanelor cu dizabilitati

32

Am gasit pe facebook un articol care merita luat in seama. Un articol trist dar adevarat pentru ca si eu am trecut prin asta in copilarie.

„Pentru persoanele cu dizabilitati educatia este cea care integreaza in societate, da valoare, independenta si un viitor.

Insa, un copil sau un tanar cu dizabilitati, nu poate sa aiba acces la educatie, daca nu are suportul parintilor. Parintii sunt singurii care ii pot da acest cadou de nepretuit : educatia. Pentru ca prin educatie ii daruiesc o viata, il invata sa traiasca, sa se bucure.

Sunt foarte multi copii ce se nasc cu handicap, sau il dobandesc pe parcursul vietii. Sunt multi parinti pentru care copiii cu handicap reprezinta o rusine, un blestem. Ii izoleaza, nu le asigura educatia prin scoala, nu ii spijina, iar daca fac acest lucru, unii ii lasa la scoala pana termina ciclul primar, altii pana termina ciclul gimnazial.

In timp ce copilul creste devine o povara tot mai greu de purtat, un obiect ale carui interese nu conteaza. Si apare in mintea parintilor intrebarea : De ce sa faca o scoala? Ce sa faca cu ea? Copiii rad de el, Ii e greu, nu poate sa invete, etc

Dar copilul ce isi doreste, oare?

Intalnesc foarte multi tineri cu handicap, care nu au avut sansa la liceu, la facultate, datorita parintilor. Efectiv se pierd in aceasta societate si aleg sa continue sa traiasca in izolare.

Ajung la concluzia ca multi parinti isi izoleaza copiii pentru linistea si comoditatea parintelui si poarta o mare raspundere pentru cum acestia invata sa traiasca.

O persoana cu handicap, daca nu beneficiaza de educatie in institutiile de invatamant, nu are nici-o sansa in viata. Se spune de multe ori ca societatea exclude persoana cu handicap, insa nu este mai intai exclusa de catre proprii parinti prin lipsa educatiei?

Am gasit pe web o povestioara privind lupta unei tinere cu handicap sa aiba acces la educatie :

O tanara mamica, singura, cu handicap s-a inscris la facultate, pentru a deveni independenta. A ascuns asta tatalui ei, pentru ca el nu era de acord. Intr-o zi, tatal ei a aflat, a batut-o si i-a spus : ”Cine esti tu sa faci o facultate? Nu ai dreptul, tu ai handicap, esti o rusine”. Apoi a dat-o afara din casa…Intr-o noapte geroasa de decembrie, o mamica isi tara picioarele bolnave in zapada, fiind sprijinita sa nu se prabuseasca de o manuta mica a unui copil de 3 ani…

In aceasta situatie, in prezent, sunt foarte multe, in care proprii parinti le interzic copiilor sa urmeze o scoala mergand pe principiul: un copil cu dizabilitati, nu trebuie sa coste mai mult decat ii e indemnizatia” (de 300 RON).

Publicitate

Despre alinapetruta

Bun venit în lumea mea. Mi-am făcut acest blog cu scopul de a scrie cum vad eu diverse lucruri. O sa găsiți informații despre locurile văzute de mine, cărți, filme, etc. Însă totul va fi scris asa cum simt.
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Educatia persoanelor cu dizabilitati

  1. Andreea Ivan zice:

    Felicitari pentru articol, Alina !

    Apreciază

Comentariile sunt închise.