Simbolurile primaverii

Primavara este anotimpul cand natura se trezeste la viata. Este anotimpul sperantei.

Ghicelul este cel dintai simbol al primaverii si pe seama lui circula o multime de legende.

Una din legende spune ca atunci cand Dumnezeu i-a alungat din rai pe Adam si Eva, pamantul era in anotimpul iernii, fiind acoperit peste tot cu zapada. Eva a inghetat si a inceput sa planga, amintindu-si cu regret de gradinile paradisului. Pentru a o consola, Dumnezeu a trimis un inger sa incalzeasca un petec de pamant de unde au rasarit ghiocei, simbolul sperantei.

Mai multe legende si mituri le gasiti aici: Ghiocelul  

Urmatorul simbol al primaverii este martisorul.

Se spune ca odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unei preafrumoase fete. Un zmeu a răpit-o dintre oameni si a inchis-o în palatul sau. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire si tristete.

Nimeni nu îndraznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotarât să plece să salveze soarele.

Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi. Tânărul a învins creatura și  slăbit de puteri şi rănit a reusit sa elibereze fata.

Aceasta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse.  Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.

Se zice că de atunci oamenii cinsteșc memoria tânărului curajos legând cu un snur impletit (alb si rosu) ghioceii pe care le oferă fetelor sau celor apropiaţi. Acestia trebuie sa le poarte 12 zile.

Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă aminteste de sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii

După 12 zile de purtat mărţişorul, acesta se scoate şi se leagă de un pom roditor, pentru a face multe fructe în anul respectiv. Se mai spune că dacă e vreme frumoasă, atunci vom avea o primăvară însorită.

Mai multe despre martisor le gasiti aici : Martisorul

Acestea fiind zise, eu va doresc o primavara frumoasa plina de bucurii.

Publicitate

Despre alinapetruta

Bun venit în lumea mea. Mi-am făcut acest blog cu scopul de a scrie cum vad eu diverse lucruri. O sa găsiți informații despre locurile văzute de mine, cărți, filme, etc. Însă totul va fi scris asa cum simt.
Acest articol a fost publicat în Povesti, povestiri, poezii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Simbolurile primaverii

  1. Kaz Atman zice:

    The outside shows great inner beauty 🙂

    Apreciază

Comentariile sunt închise.